Annie Gelderblom: ''Ik vind het prettig om mensen een ander beeld te geven van iemand met een hersenaandoening.''
Annie Gelderblom: ''Ik vind het prettig om mensen een ander beeld te geven van iemand met een hersenaandoening.''

Hengelose Annie Gelderblom droomt van Parkinsonmedicijn

Algemeen

HENGELO - Annie Gelderblom (66) woont met haar man Leo (68) in Hengelo. In 2013 kreeg Annie de diagnose Parkinson. Daarom loopt ze deze week met de collectebus door Hengelo om geld op te halen voor de Hersenstichting.

De eerste jaren waren ingrijpend. Hoe ziet mijn toekomst eruit, vroeg ze zich vaak af. Haar man Leo zou in 2014 met pensioen gaan en ze hadden al allerlei plannen gemaakt voor als het zover was. Ze dacht dat ze niet meer optimaal van de pensionering konden gaan genieten. Wat ze daarnaast heel moeilijk vond in die tijd, was de omgang met andere mensen. Ze merkte dat sommigen mensen haar ontliepen en dat ze dat zelf ook deed. Alles om maar niet over die aandoening te praten.

Op een gegeven moment was ze het zat en zag ze haar angsten onder ogen. Ze sprak er iedereen over aan en probeerde een zo gewoon mogelijk leven te leiden. En dat heeft geholpen. Wat opviel is dat iedereen een bepaald beeld heeft bij Parkinson, dat lang niet altijd op gaat. “Zo was mijn kleindochter verbaasd dat ik niet beefde, en gaf een klasgenoot van mijn andere kleindochter aan dat hij niks aan mij zag.”

Toch heeft ze zeker verschillende klachten gehad de afgelopen jaren. Evenwichtsproblemen, stemmingsproblemen, slaapproblemen, stijfheid, tragere bewegingen, tremor, verminderde reuk… ze kwamen en komen allemaal voorbij. En dat allemaal door de ingewikkelde hersenaandoening, die Parkinson heet.

“Ik vind het daarom erg belangrijk om voor de Hersenstichting te collecteren; onderzoeken naar de oorzaken van Parkinson, maar ook van MS, ALS, Huntington en epilepsie, kosten veel geld. Voor de meeste van deze ziekten is er nog steeds geen geneesmiddel gevonden. Daarnaast vind ik het prettig om mensen een ander beeld te geven van iemand met een hersenaandoening. Een Parkinsonpatiënt is bijvoorbeeld niet per definitie een iemand met een tremor. Mijn droom zal zijn dat er een medicijn of behandelwijze komt, die de ziekte stopt of voorkomt. Om maar te beginnen met een medicijn dat de ziekte remt en beheersbaar maakt.’’