Fleur Langenhorst, die vorig jaar de de straatkinderen van Roemenie verraste met een 'Happy Box'. (Foto: PR)
Fleur Langenhorst, die vorig jaar de de straatkinderen van Roemenie verraste met een 'Happy Box'. (Foto: PR)

Fleur Langhorst: ‘Ik heb ontzettend veel geluk gehad’

Algemeen

HENGELO - Fleur Langhorst (18) heeft het hart op de goede plaats. Sinds haar twaalfde is ze al actief in het vrijwilligersleven en dit is door de gemeente Hengelo niet opgemerkt gebleven. Vorige maand werd ze benoemd tot Hengelo’s Talent 2021.

De benoeming kwam voor Fleur als een complete verrassing. “Ik wist echt nergens van; er stond ineens een bode voor de deur met oliebollen en een grote kaart! Wat ik begreep is dat alle mensen die wat gewonnen hadden in 2021, hiervoor genomineerd waren. Dat kan sport of zoals ik, met vrijwilligerswerk zijn. Normaal zou de uitreiking tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn geweest, maar deze ging helaas niet door in verband met corona. Wel heeft de burgemeester een videoboodschap ingesproken om ons te feliciteren en kregen we dus een doos met heerlijke oliebollen.

Het vrijwilligerswerk is Fleur met de paplepel ingegoten. Iedereen in het gezin doet mee, ook haar zus Jasmijn. “Vroeger waren mijn ouders al actief in Wit-Rusland. Op mijn twaalfde ben ik ook een keer met mijn moeder mee geweest daarnaartoe. Deze reis, en vooral de arme kinderen hebben mij diep in mijn hart geraakt en ik heb me voorgenomen in mijn leven hierin een verandering te willen brengen.” Maar deze stichting was niet echt in de buurt, dus begon Fleur op haar dertiende al bij stichting Kleine Kracht in Hengelo, een stichting die zich inzet voor de armste mensen van Roemenië. Fleur richt zich, samen met haar zus Jasmijn, vooral op het plaatsje Band en de straat- en weeskinderen aldaar.

In Band is Kleine Kracht vier jaar geleden een maaltijdproject gestart voor de straatkinderen. Een gezonde maaltijd per dag, gekookt door een pastor, zijn vrouw en dochter. “Wij kopen de verse groenten en het vlees. We hebben een kleine zaal geregeld waar de kinderen kunnen eten.” Naast maaltijden heeft Fleur voor de kinderen een ‘happy box’ bedacht, vol met leuke cadeautjes, maar vooral ook praktische dingen, zoals zeep, tandpasta, tandenborstel en een kam. Zo kan ik mijn christen zijn ook praktisch uitvoeren. Omzien naar anderen die het minder hebben, daar gaat het om. En ik ben erg dankbaar voor iedereen die mij daarbij helpt.”

Er wordt Fleur vaak gevraagd waarom ze deze projecten doet en haar antwoord is simpel en komt recht uit haar hart: “Ik heb ontzettend veel geluk gehad dat ik in Nederland geboren ben en in een liefdevol gezin ben opgegroeid. We hebben een klein, maar gezellig huis. Ik kan elke opleiding volgen die ik wil en ik mag qua beroep worden wat ik wil; dit is voor heel veel kinderen niet zo. Ze hebben geen veilig, liefdevol thuis. Er is geen eten, geen geld, geen school en ze hebben vaak niet eens een toekomst. Dit is precies waarom ik mij inzet voor deze kansloze, arme en soms zieke kinderen. Elk kind verdient een eerlijke kans!”

Kijk voor meer informatie op de website www.kleinekracht.nl