De posteractie van BurgerBelangen.
De posteractie van BurgerBelangen. Foto:

Posteractie voor meer veiligheid op straat

HENGELO - BurgerBelangen Hengelo heeft een posteractie opgezet om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid in woonwijken. BurgerBelangen deelt opvallende posters uit met een 30KM bord, die mensen voor hun ramen kunnen ophangen om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid bij hen in de straat. Inmiddels hebben bijna 60 mensen een poster aangevraagd en opgehangen. "Veel inwoners in Hengelo maken zich zorgen om de verkeersveiligheid in hun wijk, blijkt uit een recente enquête van BurgerBelangen. Deze zorgen richten zich niet tot een bepaald deel van Hengelo, maar vanuit alle wijken krijgen wij dezelfde signalen door als het gaat om verkeersveiligheid”, aldus Jeffrey Scholten van BurgerBelangen. De volgende zorgen en klachten worden vaak genoemd: In veel wijken wordt veel te hard gereden en volgens wijkbewoners te weinig gehandhaafd op snelheid. Als ze wel handhaven, dan is het vooral overdag. Bewoners pleiten daarom voor meer controles in avonden en weekenden in wijken en toegangswegen waar hard wordt gereden. Verder blijkt uit ervaring dat obstakels voor automobilisten alleen maar uitnodigen om tussen de obstakels juist harder te gaan rijden. Er moeten dus andere snelheidsbeperkende oplossingen gevonden worden. Een andere veelgehoorde klacht is dat er nog veel straten die nu ingericht zijn als 50 kilometer zone. "Wij willen geen landbouwverkeer in de bebouwde kom en geen zwaar vrachtverkeer door woonwijken." Tot slot geven bewoners aan dat ze meer gescheiden fietspaden en veilige oversteekplaatsen voor kinderen willen.


Aandacht voor fietsers

HENGELO - Voor de komende raadsperiode wil de PvdA het gebruik van de fiets stimuleren en de situatie voor fietsers verbeteren. "Wij zetten de fiets voorop”, aldus kandidaat-raadslid Vincent ten Voorde. "We willen dat fietsers in onze stad in principe voorrang krijgen op andere weggebruikers”. Volgens de PvdA is fietsen niet alleen de gezondste manier om van het verkeer gebruik te maken, maar levert het ook een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het CO2-probleem. "Het gebruik van de fiets moeten we daarom verder stimuleren.” Met name tijdens de coronapandemie is het bezit en gebruik van de fiets toegenomen, mede door de verminderde mogelijkheden van het gebruik van openbaar vervoer. De PvdA wil deze ontwikkeling oppakken en door een aantal maatregelen verder ondersteunen. "We willen dat de komende gemeenteraad en het nieuwe college duidelijk uitspreken dat fietsers voorop staan en dat zij in principe voorrang hebben op overige weggebruikers. Daarnaast willen we dat alle knelpunten voor fietsers in kaart worden gebracht en een actieplan ontwikkeld wordt."

Uitleg over openbaar vervoer 

HENGELO - De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en 55+, uitleg over reizen met trein en bus aan leeftijdsgenoten. Op deze manier helpen ze het reizen met openbaar vervoer laagdrempeliger te maken voor wie hier hulp bij kan gebruiken. Momenteel zijn de fysieke inloopspreekuren geannuleerd, maar met vragen over reizen met het openbaar vervoer kunt u nog wel terecht bij OV-ambassadeurs. Als reizen met de bus of trein weer gewoon kan, is het misschien niet duidelijk hoe dat precies in z'n werk gaat. Dan bieden de interactieve online OV-informatiebijeenkomsten uitkomst. Er zijn interactieve bijeenkomsten gepland op: donderdag 20 januari, maandag 24 januari, dinsdag 1 februari, woensdag 16 februari, dinsdag 15 maart. De bijeenkomst begint om 13.30 uur en duurt maximaal een uur. In een klein groepje legt een OV-ambassadeur stapsgewijs uit hoe een OV-chipkaart aanvragen en gebruiken in het openbaar vervoer gaat. OV-ambassadeurs zijn vrijwilligers, senior en ervaren OV-gebruikers , die andere senioren wegwijs maken in het openbaar vervoer. Na aanmelding via e-mail ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl of telefoon 038-45 40 130 ontvangen deelnemers een inlogcode. Voor het deelnemen aan deze bijeenkomst hebben deelnemers een telefoon, tablet of computer nodig met camera en microfoon. Mensen die niet precies weten hoe een inlogcode werkt kunnen telefonisch geholpen worden. Na deze bijeenkomst is er de mogelijkheid om een afspraak te maken met de OV-ambassadeur voor uitleg op het station en het maken van een proefreisje onder begeleiding. Deelname is gratis. Bij een eventueel proefreisje betaalt de deelnemer zelf de reiskosten. Telefonisch spreekuur voor vragen over het OV dagelijks bereikbaar. "Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het openbaar vervoer? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur. Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de coronamaatregelen in het OV? Het kan ook zijn dat u onverwachts noodgedwongen afhankelijk van het OV bent maar nog niet hoe het werkt. Bel dan met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur. Dat kan telefonisch of via beeldbellen." Maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 tot 12.00 uur dinsdag en donderdag tussen 13.30 tot 15.00 uur, maandag en woensdag tussen 18.30 tot 20.00 uur. Via 038-3037010.