Afbeelding
Foto:

Geschiedenis van Hengelo

Geschiedenis van Hengelo  


door Gerrit ter Welle


Onderwerpen die steevast in het magazine terugkomen zijn ‘De straat waarin wij wonen’ van Jos Schwertasek, ‘Wie, wat, waar , wanneer?’ door Wil Zwienenberg en ‘Lezers reageren’ door Sjoerd van der Meulen.


In ‘De straat waarin wij wonen’ staat deze keer de Weemenstraat centraal. Vroeger had ieder dorp en iedere stad een eigen gezicht, ook op het gebied van winkels. Er was een winkel voor kleding, een winkel voor gebak, er was een winkel voor gereedschap, snoep, stoffen en ga zo maar door. Hengelo kent ook een straat met een eigen gezicht: de Weemenstraat. Jos Schwertasek schrijft een mooi artikel over die straat.


In ‘Wie, wat, waar, wanneer?’ vraagt de redactie haar lezers om aanvullende informatie over foto’s die in het magazine zijn geplaatst. Deze keer een foto uit 1983 over ‘Dienders’ die dienst hadden tijdens ‘Doe Wat ‘83’. Op de foto staan zes agenten waarvan de redactie graag de namen wil weten. Ook is een foto afgedrukt over ‘Redders’. Op de foto uit 1975 staan twee personen die in Hengelo een trofee ontvingen als dank voor het redden van twee mensen uit een brandende auto na een verkeersongeluk. Ook van deze foto ontbreken bij de redactie de  gewenste gegevens.


In de rubriek ‘Lezers reageren’ wordt niet alleen gereageerd op de inhoud van artikelen, maar zijn ook antwoorden opgenomen op vragen uit het artikel ‘Wie, wat, waar, wanneer?’.


Verder in het decembernummer Hans Burgman over ‘De wereld van tabak’, Gerrit Welberg met het laatste deel over ‘Het erve Wesnaads’, Sjoerd van der Meulen die schrijft over de schilder Norbert Olthuis en een artikel van Wil Zwienenberg over bedrijvigheid in de twintigste eeuw aan de Geerdinksweg. Dit keer staat Seahorse centraal. Verder aandacht voor een lezing waarin twee vergeten verzetsstrijders centraal staan. De lezing wordt gehouden op 25 januari door drs. Hans van den Broek, cultuurwetenschapper en oud-conservator van Museum Hengelo. Sjoerd van der Meulen schrijft over het door Jos Schwertasek geschreven boek ’Van boerenmarkt tot horecaplein’. Het boek is voor € 12,50 te koop aan de balie van het museum. En tenslotte een artikel van Marinus van Rooij over de eerste telefooncentrale die Hengelo in 1901 kreeg.



Activiteiten

Museum Hengelo had onderstaande activiteiten georganiseerd. Die gaan niet door of staan op losse schroeven vanwege de huidige coronamaatregelen. Op woensdag 5 januari zouden er vier documentaires uit de serie ‘Het was een mooie tijd' met verhalen over werken in Hengelo in de 2e helft van de 20e eeuw te zien zijn. Op dinsdag 11 januari zou er de lezing ‘De papiergeschiedenis van Twente' door Willie Bosch zijn. De nieuwe data zijn nog niet bekend.

Woensdag 19 januari, 14:00 uur, 4 documentaires uit de serie ‘Het was een mooie tijd'. Deze middag Frans Leemreize (vleesbereider krokettenfabriek aan de Breemarsweg), To Krakers (verpleegkundige Gerardus Majella Ziekenhuis), Corrie Brettschneider (voorzitter NVSH afdeling Hengelo) en Bep ter Hiorst (cheffin modehuis Tasche).

Dinsdag 25 januari, 19:30 uur. Lezing ‘Twee vergeten verzetsstrijders' door drs. Hans van den Broek.


www.museumhengelo.nl