Erwin Welberg, die samen met een groep kids  vlak voor het donker worden nog snel even een rondje door het bos gaat. (Foto: Linda Meijer)
Erwin Welberg, die samen met een groep kids vlak voor het donker worden nog snel even een rondje door het bos gaat. (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

Het kind en de natuur staan centraal

Op 1 juli 2020 opende de eerste Groene BSO in Hengelo haar deuren. BSO BuitenZijn is een kleinschalige buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het kind en de natuur staan centraal. Het spelen in een natuurlijke en uitdagende omgeving lijkt zijn vruchten af te werpen.

HENGELO – Erwin Welberg (49) en Debby Löwenthal (45) begonnen anderhalf jaar geleden, midden in coronatijd, hun eigen buitenschoolse opvang (BSO). Zoiets opzetten is echter nog een hele klus. “We zijn zeker twee jaar bezig geweest met de voorbereiding”, legt Debby uit. “Je hebt rekening te houden met inrichtingseisen, brandveiligheidseisen, voedselveiligheidsplan, hygiënecode, EHBO-certificaten, pedagogisch beleidsplan, aanvragen VOG, LRK, KvK en ga zo maar door. Ook het vinden van een geschikte locatie was nog een hele zoektocht.”


Hutten bouwen

Uiteindelijk konden ze terecht bij stichting´t Geerdink aan de Van Alphenstraat 17A. “Hier gaan we gelijk na schooltijd naartoe om even iets te drinken en te eten”, aldus Erwin. “Ook zijn er twee toiletten. Reservekleding, laarzen en regenkleding van de kinderen ligt hier eventueel klaar. Ouders halen hun kinderen hier ook weer op. Tussen 17.00 uur en 18.15 uur is dit mogelijk; aan de achterzijde is voldoende parkeergelegenheid.” Bij heel slecht weer hebben ze daar de optie om naar binnen te gaan, om daar spelletjes te doen, samen iets te koken (wafels, pannenkoeken etc.) of gewoon lekker te relaxen. Echter, de meeste activiteiten zijn er bij BSO BuitenZijn op gericht, om de natuurbeleving van kinderen te stimuleren. “Elk seizoen en elk weertype biedt specifieke mogelijkheden. Wat groeit er allemaal in de lente? Waterspellen in de zomer, hutten bouwen en paddenstoelen zoeken in de herfst en sleeën in de winter. Elk seizoen worden er natuur-gerelateerde activiteiten aangeboden.”

Onderzoeken wijzen uit, dat kinderen echt groeien van buiten zijn. Zo blijkt dat kinderen die veel buiten spelen (met name in de natuur) vrolijker en opgewekter zijn, een betere weerstand hebben, hun grenzen beter leren kennen en leren risico's in te schatten en er veilig mee omgaan. En Erwin en Debby doen er alles aan om zoveel mogelijk variatie te bieden “Hutten bouwen, eten uit de natuur en onze biologische moestuin, bomen klimmen en slootje springen in het aangrenzende Weusthagpark en beleefbos, marshmallows roosteren boven vuur, kleine beestjes zoeken of heksensoep maken, de mogelijkheden zijn op deze locatie enorm.”

kinderen die veel buiten spelen zijn veel vrolijker

Op de BSO BuitenZijn kunnen kinderen met de bakfiets worden opgehaald van Wilbertschool, Sint Janschool, St. Plechelmus, 't Schoppert, het Eimink en locatie Schothorst. De wat oudere kids kunnen zelf lopen of fietsen. Er zijn nog een paar vrije plekken. Ook Speeltuin/Ponystal 't Geerdink kan nog enkele vrijwilligers gebruiken die enige affiniteit met, en kennis van paarden en pony's hebben.

www.bso-buitenzijn.nl

www.lindameijer.nl