Afbeelding
Foto:

Hengelo toen en nu

Geschiedenis van Hengelo  

HENGELO - Kalender 2022. Traditiegetrouw brengt de stichting Oald Hengel in het najaar een bijzondere kalender uit. Dit jaar met tekeningen van René Domburg. De tekeningen geven een goed beeld van Hengelo zoals de stad eruit moet hebben gezien voor de bombardementen. De combinatie van het magazine Hengelo toen&nu plus de kalender is te koop aan de balie van Museum Hengelo, Beekstraat 51 en bij The Read Shop, Markt 2. De prijs bedraagt € 6,00. Wie niet genoeg heeft aan de deeltekeningen kan de totaaltekening op formaat 50x50 cm. Kopen aan de balie van het museum en bij The Read Shop. Prijs totaaltekening € 5,00.

Hengelo toen en nu

In het decembernummer staat het bestuur uitvoerig stil bij het plotselinge overlijden van Gerard van Houweninge, voorzitter bestuur stichting Oald Hengel – Museum Hengelo. Een ‘In memoriam’ kreeg de toepasselijke titel ‘De man die de blik van het museum naar buiten richtte’. Als samenwerking en eventueel samengaan met Techniek Museum Heim door gebrek aan financiële steun vanuit de gemeente op niets uitloopt, gaat Gerard niet bij de pakken neerzitten, maar richt zich op het levensvatbaar houden van Museum Hengelo. Ook wordt stil gestaan bij het overlijden van Ben Mettinkhof, die sinds 1994 de leiding over het archief had.

In de rubriek ‘’n Kuierhook’ een artikel van Hans Burgman over ‘De wereld van tabak’. Gerrit Welberg besluit zijn serie over het erve Wesnaads met een artikel waarin hij het einde beschrijft van het erve. Dat einde werd ingeluid door de bouw van de wijk Klein Driene. Welberg schrijft dat de twintigste eeuw de zwanenzang voor Wesnaads betekende. Het erve wisselt nog een paar keer van eigenaar totdat de bouw van de wijk het definitieve einde betekent. Een kastanjeboom is alles nog wat is overgebleven van het boerenerf.

Een mooi artikel is geschreven door Sjoerd van der Meulen over de schilder Norbert J.G. Olthuis. In het Auditorium is een expositie ingericht met werk van Olthuis. En dat is bijzonder te noemen, want voor zover bekend, heeft de kunstschilder nooit officieel geëxposeerd. Helaas kon de aan de tentoonstelling gekoppelde lezing, die door Maarten Frankenhuis gehouden zou worden, vanwege aangescherpte coronamaatregelen niet doorgaan. Een nieuwe datum wordt verwacht in het voorjaar.

Ook in het decembernummer een artikel van Wil Zwienenberg over bedrijvigheid in de twintigste eeuw aan de Geerdinksweg. Dit keer staat Seahorse centraal. Verder aandacht voor een lezing waarin twee vergeten verzetsstrijders centraal staan. De lezing wordt gehouden op 25 januari door drs. Hans van den Broek, cultuurwetenschapper en oud-conservator van Museum Hengelo. Sjoerd van der Meulen schrijft over het door Jos Schwertasek geschreven boek 'Van boerenmarkt tot horecaplein'. Het boek is voor € 12,50 te koop aan de balie van het museum. En tenslotte een artikel van Marinus van Rooij over de eerste telefooncentrale die Hengelo in 1901 kreeg.


Filmmiddag

Dinsdagmiddag 21 december 14 uur documentaire met Walter Tuenter en Twan Bounman, die vertellen over de militaire en civiele toepassing van radar. Chris Dekker, Jan Bleumink en Henk Dikken vertellen uitgebreid over de witte bollen op de fregatten in de jaren 60.

Gerrit ter Welle

www.museumhengelo.nl