Geweld kent vele vormen: slaan, schoppen, stalken, keel dichtknijpen, kleineren, tot zelfs aanranden en verkrachten aan toe. (Foto: PR)
Geweld kent vele vormen: slaan, schoppen, stalken, keel dichtknijpen, kleineren, tot zelfs aanranden en verkrachten aan toe. (Foto: PR) Foto: PR

Stadhuis en basiliek oranje gekleurd

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken. In Nederland is geweld tegen vrouwen helaas ook een probleem. Met de wereldwijde ‘Orange the World’-campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

HENGELO – Gemeente Hengelo sluit aan bij deze internationale campagne tegen geweld. Wellicht was het u al opgevallen, maar sinds eind november zijn de stadhuistoren en de Lambertusbasiliek ’s avonds oranje verlicht, om zo solidariteit te tonen voor dit wereldwijde probleem. Oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van gebouwen of straatverlichting een onderdeel van de 'Orange the World'-campagne.


Tentoonstelling

Wethouder Claudio Bruggink van gemeente Hengelo onderstreept het belang van de campagne ‘Orange the World’: “Aandacht voor de strijd tegen geweld als dit is nodig. Huiselijk geweld speelt zich vaak af waar niemand het kan zien en juist daarom zetten wij er een spotlight op. Dit jaar hebben we een bijzondere tentoonstelling, die aan de buitenzijde van het nieuwe deel van het stadhuis te bekijken is.” Deze tentoonstelling, met de titel ‘wij doorbreken de cirkel van geweld’ toont in 30 foto’s en verhalen de grote impact van huiselijk geweld op levens van mensen. Op elke poster staat een QR-code voor meer informatie. Deze expositie is nog te zien tot en met 10 december. De posters zijn vanaf de stoep te bekijken en te scannen. Een informatiekrantje is verkrijgbaar bij het stadhuis en bij de bibliotheek aan de Beursstraat.


Veel slachtof-fers doen door schaamte/angst geen aangifte

Veilig Thuis Twente

Mensen die vermoedens hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling of zelf in zo’n situatie verkeren, kunnen hulp zoeken bij Veilig Thuis Twente. Veilig Thuis Twente (VTT) is het advies- en meldpunt voor professionals. Maar ook inwoners van Twente kunnen bij VTT anoniem en veilig terecht met vragen of meldingen van (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis Twente zorgt ervoor dat de onveilige situatie zo snel mogelijk stopt. VTT verwijst door naar de juiste zorgaanbieders en kan als dat nodig is ook de politie en de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen. VTT verzorgt ook de Twentse crisisdienst bij huiselijk geweld en voor de jeugdzorg. Bel hiervoor 0800 - 2000 of via de chat op www.veiligthuistwente.nl.

De gemeente Hengelo vraagt niet alleen in deze weken, maar liefst altijd aandacht voor dit - vaak onzichtbare - leed. "We zien namelijk dat de overgrote meerderheid van mensen die met geweld te maken krijgt, geen aangifte of melding doet, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Dát taboe willen we doorbreken”, besluit wethouder Bruggink.


www.orangetheworld.nl

www.lindameijer.nl