Uitleg bij een plantdag. "Het planten van heggen is een winteractiviteit”, zegt Jantine Schinkelshoek. Foto: Jarno Calmeyn.
Uitleg bij een plantdag. "Het planten van heggen is een winteractiviteit”, zegt Jantine Schinkelshoek. Foto: Jarno Calmeyn. Foto: JARNO_CALMEYN

Op de bres voor meer biodiversiteit

Meer biodiversiteit door veel meer heggen te planten: dat is het streven van stichting Hoopheggen. De organisatie plant heggen in Twente. "In Hengelo hebben we een actief groepje helpers. Ze helpen mee met het planten op meerdere locaties in de regio", zegt Jantine Schinkelshoek van stichting Hoopheggen. 

HENGELO - De organisatie heeft bekendgemaakt waar deze herfst en winter heggen geplant gaan worden. Hengelo staat niet op die lijst. Maar de stichting hoopt dat daar verandering in komt. Hulp uit Hengelo is er wel. "Er is geen plantdag in deze gemeente, maar er zijn wel helpers uit Hengelo. Het is een actief groepje. Vorig jaar hielpen ze mee in Markelo en op de gemeentegrens van Wijhe en Raalte. Dit jaar helpen ze in Bornerbroek en Haaksbergen. Aanmelden voor een plantdag in Hengelo kan wel. Dat zou dan voor volgend jaar moeten zijn", zegt Schinkelshoek. De stichting bestaat sinds enkele jaren en wil de natuur een handje helpen. Heggen zijn goed voor de biodiversiteit. Ze trekken onder meer insecten en vogels aan. Daarom worden op meerdere plekken in Twente plantdagen gehouden. “Stichting Hoopheggen plant heggen om het Twentse landschap te herstellen. Ook geven we de biodiversiteit daarmee een opkikker. We planten zoveel mogelijk heggen met zoveel mogelijk mensen. Het planten doen we alleen in de herfst en winter. Dan zit er namelijk geen blad aan de boom. Het zijn heggen die zestig tot tachtig centimeter hoog zijn. In de zomer is de kans groter dat een kleine heg sterft als die uit de grond wordt gehaald. Want dan is er meer water nodig voor de bladeren. Het planten van heggen is een winteractiviteit”, zegt Schinkelshoek. De eerste plantdag was onlangs in Albergen. "Zo'n dag is een feestje. We planten altijd met een groep positieve mensen. Dat gebeurt op de mooiste Twentse plekken met goede catering. Na een plantdag kijk je achterom en weet je dat je een bijdrage aan een betere biodiversiteit hebt geleverd. Het Twentse landschap is daarmee weer een stukje hersteld. Dat geeft veel voldoening.” 

Afbeelding