Afbeelding
Foto:

Kort nieuws

Alzheimer Café afgelast

HENGELO - Het Alzheimer Café Hengelo van 30 november gaat niet door. Reden is het hoge aantal coronabesmettingen en de daaruit volgende maatregelen. Op dit moment wordt gewerkt aan een korte film, met een samenvatting van het programma van de avond met het thema Mantelzorg. De film is vanaf 30 november te zien op het YouTube kanaal van Wijkracht en op www.alzheimer-nederland.nl/twente Dit zou de laatste bijeenkomst van dit jaar zijn. "Hopelijk kan in januari het Alzheimer Café weer gehouden worden op locatie Kulturhus Hasselo", laat de organisatie weten. Voor informatie: a.kleingebbink@wijkracht.nl 06-51467709. 

Geschiedenis van Hengelo  

HENGELO - Kalender 2022. Traditiegetrouw brengt de Stichting Oald Hengel in het najaar een bijzondere kalender uit. Ook dit jaar. Al bladerend door het oktobernummer valt direct een artikel op van Sjoerd van der Meulen: ‘René Domburg tekent Hengelo van voor de bombardementen’. Domburg gebruikte de coronatijd om Hengelo te tekenen zoals het er voor de bombardementen uitgezien moet hebben. Het is een artist impression. De tekening is de basis voor de kalender 2022. De combinatie van het magazine plus de kalender is te koop aan de balie van Museum Hengelo, Beekstraat 51 en bij The Read Shop, Markt 2. De prijs bedraagt € 6. Wie niet genoeg heeft aan de deeltekening kan de totaaltekening op formaat 50x50 cm. kopen aan de balie van het museum en bij The Read Shop. Prijs totaaltekening € 5. In het oktobernummer van het magazine weer veel artikelen waarin de geschiedenis van Hengelo centraal staat.

Erve Wesnaads
In deze aflevering, alweer het zevende deel, beschrijft Gerrit Welberg hoe de zesde generatie zijn intrede doet. Het zijn de laatste telgen van de familie Ter Beek op het erve. Aangezien deze Ter Beek alleen dochters heeft, komt het erve nu in bezit van de schoonzoon, een Mettinkhof.

Sjoerd van der Meulen heeft een uitgebreid interview met René Domburg, die de coronatijd gebruikte om Hengelo te tekenen van voor de bombardementen. Domburg vertelt over zijn familie en hoe de liefde voor tekenen is ontstaan. Ook laat hij weten dat nadat de huidige tekening gereed was, hij begonnen is aan een tekening van Hengelo van na de bombardementen.

Voor velen is het een mooie tijd geweest. Een heel mooie tijd zelfs. Zo begint het artikel van Gerrit ter Welle over het project ‘Het was een mooie tijd’. De documentairereeks is een mooi tijdsbeeld geworden over een periode waarvan jongere generaties zich niet zoveel kunnen voorstellen. Naar verwachting worden de documentaires de komende maanden regelmatig in het Auditorium van het museum vertoond. Verder in het oktobernummer Marinus van Rooij over De Noork, een dorp in een stad, Gerda Nater over 'Na 105 jaar afscheid van Drukkerij en Kantoorvakhandel Höfte', Wil Zwienenberg in ‘Fabriek van Bakkerijmachines Ten Velthuis' over bedrijvigheid in de twintigste eeuw aan de Twekkelerweg, en Jos Schwertasek schrijft in ‘de Straat waarin wij wonen', de geschiedenis en verklaring van straatnamen in de gemeente Hengelo over de Weemenstraat.


Evenals de kalender en de poster is ook het oktobernummer te koop aan de balie van het museum en bij The Read Shop. Museum Hengelo, Beekstraat 51, 074-2594216 of e-mail info@museumhengelo.nl.


Gerrit ter Welle