De schoolbel is in de toekomst in museum Hengelo te zien.
De schoolbel is in de toekomst in museum Hengelo te zien. Foto:

Schoolbel naar Museum Hengelo

De oorspronkelijke schoolbel van de HSV wordt overhandigd aan Museum Hengelo. Dat gebeurt op vrijdag 5 november. Oud-leerlingen zijn aanwezig. HSV is de afkorting van Hengelosche Schoolvereniging.

HENGELO - Het overhandigen zal door het luiden van de bel gedaan worden door de vrouw van een van de toenmalige directeuren, Han Kramer, in aanwezigheid van enkele oud-leerlingen in het Auditorium van Museum Hengelo. Door de aanwezigheid van oud-leerlingen bij de bijeenkomst wordt die vrijdagmiddag ook min of meer een reünie met veel herinneringen en bijbehorende verhalen.

In de periode van 1912 tot 1972 was de Hengelosche Schoolvereniging HSV gevestigd aan de Wolter ten Catestraat. Een kenmerkend pand, gebouwd in 1917, met boven de entree in een zes meter lange strook zandsteen de naam van de school gefreesd. 

De school verhuisde in 1972 naar de Korenbloemstraat en bij de afbraak van het oude schoolgebouw werd de gevelsteen, samengesteld uit vier blokken, er uitgenomen en ging als zitbank dienst doen op het schoolplein van de nieuwe vestiging.

Zoals bekend is de HSV opgehouden te bestaan. Het pand is verkocht en dat betekent dat de 'bank' daar niet meer thuishoort.  "Met een groep oud-HSV’ers hebben we in 2012 het initiatief genomen om de gevelsteen niet alleen te redden, maar ook een inspanning te doen dat deze wordt teruggeplaatst op de oude plek aan de Wolter ten Catestraat. Voor degene die onbekend zijn met de situatie van vroeger, de HSV stond ongeveer ter hoogte van het kruispunt Wolter ten Catestraat met de Prof. Lorenzstraat, waar nu het park van de Bataafse Kamp begint", meldt de groep oud-leerlingen. 

Inmiddels zijn de steen en het resultaat van crowdfunding overgedragen aan de aannemer die de herinrichting van de Bataafse Kamp gaat uitvoeren. Door deze actie van een aantal oud-HSV’ers kwam ook de oorspronkelijke buitenbel met klankkast boven water. Ook die hoort bij de geschiedenis van de HSV. Nu lijkt het niet verstandig deze te gaan ophangen bij de bank, want dan is deze na drie dagen verdwenen. "Vandaar dat we op de gedachte gekomen zijn deze te schenken aan de Museum Hengelo", aldus de oud-leerlingen van HSV. "We hadden gehoopt de onthulling van de bank en de overdracht van de bel gelijktijdig te laten plaatsvinden. De uitvoerder van de Bataafse Kamp HK2 heeft echter laten weten dat de renovatie van het park en gebouw nog zeker twee jaar gaat duren. Vandaar dat we de bel dit najaar willen overdragen aan Museum Hengelo. We denken aan een bescheiden bijeenkomst in het Museum Hengelo, met een delegatie van Museum Hengelo, de HSV-gevelsteencommissie en enkele oud-HSV’ers die in Twente wonen."

museumhengelo.nl

'We willen de bel dit najaar overdragen'


Afbeelding