Vroeger werden er lessen gevolgd in het gebouw aan de Paul Krugerstraat in Hengelo, later is het omgebouwd tot appartementen.
Vroeger werden er lessen gevolgd in het gebouw aan de Paul Krugerstraat in Hengelo, later is het omgebouwd tot appartementen. Foto:

Dr. Schaepman mavo

Deel 45 - Dit gebouw, de dr. Schaepman mavo, gelegen aan de Paul Krugerstraat in Hengelo is omgebouwd tot appartementen en kent een rijk verleden. Gebouwd als eerste katholieke ulo in 1921 en er werd les gegeven aan jonge mensen uit Hengelo en wijde omtrek.
Wanneer wij nu in het gebouw komen, ademt alles rust en orde in de wetenschap dat alle kamers bewoond zijn. Dat was in het verleden anders toen het gebouw door leerlingen, die er hun onderwijs kregen, werd bevolkt. In die tijd waren de klassen hoog, de gangen donker en tochtig. Het gebouw hield het midden tussen een kazerne en een klooster. Boven de hoofdingang aan de Paul Krugerstraat prijkt de beeltenis van dr. Herman Schaepman met de woorden Credo Pugno, wat betekent "Ik geloof, daarom zet ik mij in".
Dit gebouw was de eerste katholieke ulo-school in Hengelo. Herman Schaepman zoon van de burgemeester uit Tubbergen, priester, politicus en als zodanig de grondlegger van de Rooms Katholieke Staatspartij. Generaties Hengeloërs hebben de beeltenis gezien op weg naar de anonimiteit van de klaslokalen waar legendarische docenten als Jacobs, Sietstra en later Smude de scepter zwaaiden.
Deze school was de bakermat van het katholieke voortgezet onderwijs in Hengelo. De oude ulo vervulde een streekfunctie. In die tijd voor en na 1940 waren dergelijke scholen niet zo aanwezig zoals we dat nu kennen.
In het verleden kwamen jongens uit de omliggende plaatsen Delden, Hertme, Saasveld, Borne en Haaksbergen hiernaartoe voor het onderwijs. Wij kunnen gerust stellen dat deze school als een der eerste instellingen in deze regio een bijdrage heeft geleverd aan de vorming van een middenkader.
Vrijwel direct na de plannen om deze school op te richten, worden onder auspiciën van pastoor Van Rossum van de toenmalige Ludgeruskerk, de Schaepmanstichting opgericht. Reeds in 1921 kan een begin gemaakt worden met de bouw van een eigen ulo. In het eerste jaar stromen de eerste 56 leerlingen, alleen jongens, onder de beeltenis van dr. Schaepman de leslokalen in. De vijf docenten uit die tijd waren vol trots dat zij hun leerlingen in hun eigen klas konden ontvangen. Deze docenten hadden al een paar jaar ulo-lessen gegeven aan de Bernardusschool aan de Steynstraat. Pastoor Van Rossum heeft hierbij een sleutelrol gespeeld. In die tijd was de invloed van de geestelijkheid erg groot. Als ik de verslagen uit die tijd lees, gaat het in hoofdzaak over twee belangrijke zaken op school: netjes schrijven en bidden. Al het andere, wat nu veel belangrijker is, speelde toen kennelijk nog geen rol. Het leerlingenaantal nam zienderogen toe. Begonnen met 56 in 1922, waren het er in 1940 ruim 300.
Tijdens de oorlog van 1940 -1945 werd het gebouw zoals zoveel scholen gebruikt als legerplaats van de Duitse militairen. De Schaepman mavo werd ingericht als noodhospitaal. Vanaf de Oldenzaalsestraat was het grote, rode kruis, aangebracht op het dak te zien.
In het appartementengebouw waar nu de Windhoek gevestigd is, waren in 1950 nog volkstuintjes aanwezig. In 1955 brandde er nog een paasvuur. Later na 1960 werd op deze plaats een flatgebouw gerealiseerd dat al gauw de naam 'hunkerbunker' kreeg toebedeeld. Het waren appartementen voor ongehuwden en de zogenoemde onvolledige gezinnen. De mensen in de Windhoek voelen zich op hun plaats.Tellingen een jaar geleden wezen uit dat iedere seconde op de Oldenzaalsestraat een voertuig passeert.

Tot een volgende keer,
Marinus van Rooy

Afbeelding