Marijke Spoolder op de prachtige Regenboogbank op het Schouwburgplein: “Het is nog steeds nodig om stelling te nemen. Iedereen doet er toe!”
Marijke Spoolder op de prachtige Regenboogbank op het Schouwburgplein: “Het is nog steeds nodig om stelling te nemen. Iedereen doet er toe!” Foto:

'We dragen uit waar we voor staan'

Het is maandag 11 oktober internationale Coming Out Dag. "Dit is de dag waarop we wereldwijd stilstaan bij het uit-de-kast-komen van LHBT+-ers", aldus de gemeente Hengelo. Hengelo breidt ook dit jaar de Coming Out Dag uit naar een Coming Out Week van 11 tot en met 17 oktober.

HENGELO - Hengelo is een regenbooggemeente, net zoals ongeveer vijftig andere gemeenten in Nederland. ''Dat betekent dat in Hengelo iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht seksuele geaardheid. Iedereen moet zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor onze LHBT+-inwoners.''

De regenboogvlag gaat dan ook in top tijdens Coming Out Week om zo deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. “Extra aandacht voor het uit de kast komen van LHBT+ mensen in onze stad is nog steeds nodig", zegt Marijke Spoolder, die als beleidsmedewerker betrokken is bij de Coming Out Week. “Helaas kunnen LHBT+-ers nog niet altijd zichzelf zijn en verbergen ze vaak hun identiteit. En ook in onze stad zijn LHBT+-gerelateerde incidenten, waardoor we weten dat nog niet iedereen veilig is op straat."


Tolerantie

"Gelukkig niet overal,” haast Marijke te zeggen, “op veel plekken is juist een toenemende tolerantie. Maar het bevestigt ons wel in ons standpunt dat we stelling moeten nemen. Iedereen doet er toe!"

'wie weet hebben mensen nog suggesties'


Marijke vervolgt: "Als gemeente dragen we zichtbaar uit waar we voor staan. En ook in ons beleid besteden we aandacht aan de positie van LHBT+-ers. Als je het bijvoorbeeld hebt over het zorgaanbod voor ouderen vinden we het belangrijk dat er binnen zorginstellingen aandacht is voor roze ouderen met een zorgvraag. Tijdens de Internationale Coming Out Dag en tijdens de Coming Out Week is er extra aandacht voor het uit de kast komen van LHBT+-ers. Dat begint met het hijsen van de regenboogvlag op maandag 11 oktober door wethouder Claudio Bruggink. Hij krijgt daarbij assistentie van leerlingen van de middelbare scholen OSG Montessori en het Twickel College. Zij zijn daarna ook uitgenodigd bij het Regenboogontbijt, dat we als gemeente organiseren", aldus Marijke.

Ook voor inwoners zijn er verschillende activiteiten. Zo kunnen zij in de Bibliotheek Hengelo de documentaire ‘To dress up’ bekijken. Deze is gemaakt door ontwerper Cas Thorsen. Het was de afstudeeropdracht van Cas aan de AKI ArtEZ. ‘To dress up’ gaat over hoe je je dag begint als je identiteit nog niet zo vaststaat. Deze korte kunstzinnige film draait continue (met uitzondering van woensdag 13 oktober) en is vrij te bezoeken op de tweede etage van de bibliotheek. "En vind je het leuk om de maker van de film te ontmoeten, dan is daar ook gelegenheid voor", zo vertelt Marijke. "Cas Thorsen is op 15 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur aanwezig bij een meet & greet in de bibliotheek en vertelt daar hoe de film tot stand is gekomen. Daar moet je je wel voor aanmelden via de website van de bibliotheek."

In de bibliotheek is een leestafel ingericht met literatuur over LHBT+. Ook is er 13 oktober een bijeenkomst met Milan en Stefan, twee transjongeren. Zij vertellen aan journaliste Marjon Kok hoe het is om op zoek te zijn naar je ware identiteit. Wel even aanmelden via de bibliotheek. Verder nog een High Tea voor roze 65-plussers op zondag 17 oktober.


Suggesties

"En dan staan we nog met een regenboogkraam op de Markt op zaterdag 16 oktober", aldus een enthousiaste Marijke. "Samen met onze partners van ROC, COC en Vizier gaan we in gesprek met bezoekers over hoe het is gesteld met LHBT+ in onze gemeente. En wie weet hebben mensen nog suggesties over wat we beter kunnen doen. We hebben natuurlijk iets lekkers in de kraam en je kunt ook symbolisch je nagels laten lakken in alle kleuren van de regenboog. We merken dat veel inwoners het erg waarderen dat we laten zien waar Hengelo voor staat!"

Info Coming Out Week

Meer info en een overzicht van alle activiteiten op www.hengelo.nl/comingoutweek. "Voor alle activiteiten geldt dat we de coronamaatregelen in acht nemen", aldus de organisatie.


www.hengelo.nl/comingoutweek

Afbeelding