Gabi (links) en Irene, die een goede manier hebben gevonden hun clienten in diverse intellingen op hun gemak te stellen (Foto: Linda Meijer)
Gabi (links) en Irene, die een goede manier hebben gevonden hun clienten in diverse intellingen op hun gemak te stellen (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

De zingende pedicures groot succes

Medisch pedicures Gabi Bos en Irene Averdijk hebben de handen (en voeten) ineengeslagen en werken als vast duo in verschillende verzorgingshuizen en instellingen. Dit doen ze echter zingend, om zo mensen op hun gemak te stellen en een behandeling mogelijk te maken.

HENGELO - Gabi Bos (58) komt oorspronkelijk uit de zorg. Ze werkte als groepsmedewerker bij mensen met een beperking, maar is nu al weer 22 jaar medisch pedicure. Irene Averdijks (53) carrière lijkt in veel opzichten op die van haar collega, alleen bij haar kwam deze ‘roeping’ wat later op haar pad. “Ik heb jaren als coördinator bij Carint Reggeland gewerkt, totdat ik zeven jaar geleden echt toe was aan iets anders. Ik heb de opleiding tot medisch pedicure gedaan, heb ontslag genomen en ben mijn eigen praktijk begonnen aan de Bornsestraat 97A.”


Concurrentie uitschakelen?

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? “Dat is een grappig verhaal”, lacht Gabi. “Ik werd bijna aangereden door Irene; waarschijnlijk wilde ze de concurrentie uitschakelen en nog wat cliënten overnemen (lol). Wij kwamen in gesprek met elkaar en er was meteen een klik. Een poos later werd ik gevraagd of ik een heel verzorgingshuis wou overnemen. Toen heb ik Irene gebeld en gevraagd om dit samen te doen. Inmiddels doen we dit al vijf jaar en hebben we diverse instellingsgroepen onder onze hoede.”


'Het is een uitda-ging om het vertrouwen van hen te winnen'

Behalve bijzonder vakbekwame medisch pedicures, zijn Gabi en Irene ook nog eens behept met een gezonde dosis humor en een ‘redelijk goede’ zangstem. Met deze kwaliteiten hebben ze een manier gevonden om het ijs te breken. Vooral om de wat moeilijk benaderbare, oudere bewoners (bijv. met Alzheimer) zo op hun gemak te stellen. “Wij zingen liedjes van vroeger die voor de bewoners van die groepen heel herkenbaar zijn. Dit doen wij uiteraard op een manier die de cliënt prettig vindt en wij passen ons aan als er onrustige bewoners zijn. We vinden het een uitdaging om het vertrouwen van deze mensen te winnen, om zo – al zingend – toch de nodige pedicurebehandelingen te kunnen uitvoeren.”


Gabi en Irene zijn beiden even gepassioneerd over hun beroep, maar zien elkaar absoluut niet als concurrent. "Binnen de pedicurewereld hebben wij een fantastische groep die elkaar helpt, vervangt, stimuleert en begeleidt. En het leukste aan dit vak is, dat je iedere keer met andere mensen werkt, waarvoor je ook vaak even een luisterend oor bent; je bent soms een soort van sociaal werker. Je helpt ze dus vaak niet alleen van hun eelt, likdoorns en schimmelnagels af, maar soms ook even van hun dagelijkse sleur en problemen”, besluiten beiden in koor.


Voor meer info: 06-42239979.

www.lindameijer.nl