Ruud Ouwehand. Foto: Tjeerd Postma.
Ruud Ouwehand. Foto: Tjeerd Postma. Foto:

Kort nieuws

Leger des Heils zoekt collectanten 

HENGELO - Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Hengelo voor de jaarlijkse collecteweek van 28 november t/m 4 december. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren om sociale uitsluiting en eenzaamheid te bestrijden. In deze complexe tijden is hulp voor veel mensen harder nodig dan ooit. Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Het Leger des Heils zet alles op alles om zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden, want de behoefte aan contact en directe hulp blijft enorm. Het Leger des Heils heeft door heel Nederland zo’n honderd buurthuiskamers; bedoeld voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. Mensen kunnen er terecht voor een kopje koffie, een spelletje, een maaltijd, een gesprek, zingevingsvragen of bijvoorbeeld tweedehands kleding. Op steeds meer locaties wordt ook schuldhulp en huiswerkbegeleiding geboden, aangevuld met lokale activiteiten. Doel is om mensen uit een sociaal isolement te halen of dit isolement te voorkomen. Zeker voor mensen met minder bestedingsruimte is zo'n locatie vaak echt een vangnet. In deze buurthuiskamers kunnen buurtbewoners elkaar leren kennen, waardoor gewerkt wordt aan hun sociale netwerk en bovendien de buurt wordt versterkt. Het overgrote deel van deze buurthuiskamers is niet gesubsidieerd, waardoor het bestaan volledig afhankelijk is van giften en donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 28 november t/m 4 december. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Aanmelden kan via: https://www.legerdesheils.nl/word-collectevrijwilliger 

Wereldrecords in FBK Stadion

HENGELO - Nieuwe wereldrecords in FBK Stadion in Hengelo. Na drie edities te moeten hebben afgelast, konden de masters eindelijk hun nationale kampioenschap atletiek afwerken in Hengelo. Het werd een enthousiast weerzien van atleten, wat leidde tot maar liefst drie wereldrecords in verschillende categorieën op het hoogspringen. Waar Hengelo wereldwijd bekend staat om de hardlooprecords op de atletiekbaan, ging het dit weekend om de hoogspringers die de wereldrecords binnen wisten te slepen. In de categorie vrouwen van 70 jaar en ouder sprong Weia Reinboud 1,34 meter, en in de categorie 80 jaar en ouder wist Peter Blom het record bij de mannen en Rietje Dijkman het wereldrecord te verbeteren. Die staan nu op respectievelijk 1,13 meter en 1,16 meter. Voor veel deelnemers was het een weerzien van de collega-atleten die ze in sommige gevallen al anderhalf jaar niet meer hadden ontmoet. Er hing dan ook een erg gemoedelijke sfeer tijdens deze sportieve reünie, wat veel deelnemers heeft geholpen om een mooie prestatie neer te zetten. Zo ook de atleten van de organiserende MPM Hengelo. Met één gouden, drie zilveren en drie bronzen was de oogst in Hengelo nog nooit zo groot. Grootverdiener was Martin Regtop. De werper uit Enschede wist drie medailles te bemachtigen op het kogelslingeren, het gewichtwerpen en het discuswerpen. Goud was er voor Frank Koster die met slechts een half jaar training tot 1,66 wist te komen met het hoogspringen.

Zingen bij POPenzo

HENGELO - Na 1,5 jaar start popkoor POPenzo weer met fysieke repetities. Sinds het begin van de coronapandemie werd er noodgedwongen grotendeels gerepeteerd via een livestream op Youtube gecombineerd met Zoom. Ondanks dat dit niet ideaal is, heeft het koor er nooit aan gedacht om tijdelijk te stoppen met repeteren. Want onderzoek heeft aangetoond dat zingen stressverlagend werkt en goed is voor de weerstand. De ademhaling van iemand die in een koor zingt blijkt te lijken op die van iemand die yoga beoefent. En dus zaten de leden van POPenzo om de week op dinsdagavond klaar om ‘samen te zingen tegen de glasplaat’, zoals dirigent Alex Leenders het noemde. Naast het instuderen van de nummers organiseerde hij samen met het bestuur ook een aantal online activiteiten. Zo bleef het groepsgevoel behouden, ondanks de lange periode die er uiteindelijk overbrugd moest worden. Maar niets zorgt zó voor saamhorigheid en verbinding als samen zingen. Daarom kijkt iedereen weer enorm uit naar de dinsdagvond in de Tempel. Wil jij nou ook zo ontspannen werken aan je gezondheid, dan heeft POPenzo nog plaats in verschillende stemgroepen. Ze repeteren elke dinsdagavond van 20 tot 22 uur in de Tempel in Hengelo en treden regelmatig op. Voor meer informatie kijk op www.popenzo.nl of stuur een berichtje naar bestuurpopenzo@gmail.com.

Concert in Oude Blasius 

DELDEN - Bert van den Brink en Ruud Ouwehand verzorgen zaterdag 25 september om 19.30 uur een concert in de Oude Blasius aan het Kerkplein 3 in Delden. Bert van den Brink afficheert zichzelf als organist, pianist en accordionist. En is daarop een groot en veelzijdig componist en improvisator. Het is geen wonder dat hij die bassist uit Enschede, Ruud Ouwehand, heeft gevraagd om hem in Delden te begeleiden en te inspireren. Bert van den Brink (1958) begon op 5-jarige leeftijd met zijn eerste pianolessen. En improviseert meteen al, niet alleen op de piano maar ook op het elektronisch orgel. Hij is blind en krijgt als zevenjarige pianoles van Jules de Corte. Hij studeert uiteindelijk klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium. En wordt daar gevraagd om jazzlessen te geven, wordt leraar hoofdvak piano Lichte Muziek. Ruud Ouwehand (1958) is jazz contrabassist, docent, muziekprogrammeur en componist. Het programma van ‘Bert&Ruud' op het Podium Oude Blasius bestaat uit improvisaties op jazzstandards, orgelklassiekers, popthema's, muziek van Harry Bannink en eigen composities van Bert van den Brink. Op het aloude Naberorgel van de Oude Blasiuskerk, maar ook op de Yamaha-vleugel. En wellicht ook op de klassieke accordeon. Toegangskaarten leden € 7, niet-leden € 10. In de voorverkoop overmaking op NL45 RABO 0317 6914 14. De kaarten liggen daarna klaar in de kerk op de avond van het concert vanaf 19.00 uur. Losse kaarten bij The Read Shop Delden en op de avond zelf.

Afbeelding