De jonge Hengeloër Sven Hans in actie. Hij maakte indruk met zijn snelheid op de baan van OWC. Foto: Fiona Olthof.
De jonge Hengeloër Sven Hans in actie. Hij maakte indruk met zijn snelheid op de baan van OWC. Foto: Fiona Olthof. Foto:

Jeugdige Sven Hans maakt indruk

Machiel Steenbergen uit Zwolle won zaterdag de eerste Nederlandse stepwedstrijd sinds 2019. Maar de jonge Sven Hans (14) uit Hengelo liet de meeste indruk achter. Hij bepaalde het tempo in de eerste helft van de wedstrijd. 

HENGELO - Eindelijk kon Stepteam Twente weer een wedstrijd organiseren. Daar was de regionale club vanzelfsprekend erg blij mee. Het was de eerste wedstrijd sinds de coronacrisis. De steppers kwamen in actie op de baan van het Hulsbeek. Sven Hans uit Hengelo imponeerde in het begin. "Hij bepaalde de snelheid in de eerste negen ronden. Sven won de wedstrijd in zijn leeftijdscategorie. De oudere steppers moesten meer ronden afleggen. Opvallend was dat het tempo afnam, nadat Sven Hans was gefinisht", zegt woordvoerster Agnes Bossink van Stepteam Twente. Doorgaans wordt in het tweede deel van de wedstrijd namelijk meer snelheid gemaakt. "Maar ditmaal was het dus andersom. Voor Sven Hans was dat natuurlijk heel leuk", zegt Bossink. De puber uit Hengelo legde negen ronden op de baan van OWC op het Hulsbeek af. Daarna zat zijn wedstrijd erop. Sven Hans kwam bij de cadetten van 13 tot en met 15 jaar als eerste over de meet. Maar de oudere steppers moesten meer ronden afleggen. De HengeloĆ«r maakte niet alleen indruk met zijn werk als zogeheten haas, maar reed en passant ook de snelste ronde van de dag. "Hij was overduidelijk de tempomaker. De snelste ronde werd gereden met een gemiddelde van 28,8 kilometer per uur." De wedstrijd was een marathon van 45 kilometer. Daarvoor is Sven Hans nog te jong. Hij reed in totaal 20,2 kilometer. "Bij landelijke stepwedstrijden starten vrouwen, mannen en de jeugd gelijktijdig. Daardoor kunnen ze ook samen in een peloton of kopgroep rijden." Een ander Hengeloos succes was er voor Jasper Flink. "Hij werd knap derde", aldus Bossink. Steenbergen zegevierde voor Joost Haveman. Daarachter finishte Flink. De eerste vrouw was Hermien Koers uit Kampen. Stepteam Twente zal volgend jaar opnieuw een wedstrijd op de baan van OWC organiseren. "Dit jaar gebeurt dat niet meer."

Afbeelding