Afbeelding
Foto:

Museum Hengelo

Geschiedenis van Hengelo  

HENGELO - Boeken over Hengelo. Henk ten Harkel. ‘Eeuwigheid’ is een uitgave van de Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud (VGO). Ruim honderd jaar geleden riep Johanna Frederieka ter Horst de notabelen van Hengelo bij elkaar voor de oprichtingsvergadering van de VGO. De vereniging behoedde het kerkhof aan de toen nog Bornsche straatweg voor de ondergang en droeg zorg voor het onderhoud. In dit boek stellen 28 Hengeloërs zich voor. Zij vertellen hun eigen verhaal. Directeuren, dominees, een onderwijzer, arts. Ketelbouwer, burgemeesters, een veldwachter, de stichters van het Van Wezel Transportbedrijf en een kastelein om er maar een paar te noemen. Op de begraafplaats ligt een bont gezelschap dat invloed had op de ontwikkeling van Hengelo, dat begin 1800 nog een nietszeggende vlek op de kaart was en aan het eind van die eeuw uitgroeide tot de metaalstad van Twente. De Storken, De Monchy en Ekker namen de Hengeloërs bij de hand en leidden de dorpelingen rond 1870  de moderne tijd in.  

‘Kerk, Hof en Kerkhof Hengeloo’ is ook een uitgave van de VGO in 1982 ter gelegenheid van het 70-jarige jubileum van de VGO van de Oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat. Piet Hamer beschrijft de historie waarin hij de relatie legt tussen Kerk, Hof en Kerkhof, Lied Hazemeijer-Friesendorp over haar herinneringen aan Frederika ter Horst en Margreet Marang-van Leijden schrijft over de begraafplaats als park.

Jan-Pieter van Vree

‘Hengelo (O.) van gehucht tot …..’ is in 1978 uitgegeven door Bureau voorlichting gemeente Hengelo (O) met tekst en lay-out van Jan-Pieter van Vree. In het boekje wordt een kort overzicht gegeven van het ontstaan van Hengelo en de ontwikkeling van de stad. Door te wonen, te werken en te leven in Hengelo zullen meningen over de stad verdeeld zijn. De een zal zeggen; Hengelo van gehucht tot goede werkstad. De ander; Hengelo, van gehucht tot stad waar goede onderwijsmogelijkheden zijn. Weer een ander; Hengelo, van gehucht tot prettige winkelstad. Iedereen zal zijn of haar mening over Hengelo hebben, want alles kan niet even goed zijn of even slecht. Vandaar de vijf puntjes in de titel.

Marco Krijnsen

Het vierde boek deze week ‘Het huis van Hengelo. de stenen – de mensen – de verhalen’ is geschreven door Marco Krijnsen. Op 3 september 1963 werd het gemeentehuis van Hengelo geopend door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Toxopeus. Per telefoon gaf hij aan beiaardier het sein door om het Wilhelmus te spelen. Een markant gebouw voor alle Hengeloërs was geboren. Het gemeentehuis politiek bolwerk, actiecentrum, concertzaal, expositieruimte, congreshal, kantoor, trouwlocatie, toeristische attractie, symbool van de stad, en – sinds 2013 – rijksmonument. Het is de plek waar het leven voorbijtrekt in talloze gedaantes. In de trouwzaal, in de raadzaal, maar vooral in de grote centrale hal is geklapt, gejoeld, gerouwd, feestgevierd, gedebatteerd, gelachen en gehuild. Precies zoals architect Berghoef het ooit bedoeld heeft. Het boek vertelt al die verhalen uit het huis van Hengelo.

Indien u meer informatie wilt over de geschiedenis van Hengelo, bezoek Museum Hengelo aan de Beekstraat 51 of neem contact met het museum op tel. 074 – 259 4216 of e-mail info@museumhengelo.nl.

Gerrit ter Welle