Wandelaars onderweg in het buitengebied van Beckum. Foto: Hennie Klootwijk.
Wandelaars onderweg in het buitengebied van Beckum. Foto: Hennie Klootwijk. Foto:

Genieten van natuur bij Beckum

Beckum is al jarenlang een vertrekpunt voor een zomeravondwandeling. Tientallen wandelaars genoten van de fraaie omgeving.  

BECKUM - Beckum is al vele jaren een vertrekpunt van de zomeravondwandeling van DIO. Ook dit jaar stond een wandeling door het buitengebied van het kerkdorp op het programma. De deelnemers vertrokken bij café Halfweg aan de Pastoor Ossestraat. Daar was ook het eindpunt. De zomeravondwandelingen worden georganiseerd door de vereniging Wandelkring DIO. Beckum is traditioneel de laatste zomeravondwandeling van het jaar. Het is een serie van zes wandelingen in juli en augustus voor iedereen die een paar uurtjes wil wandelen. "Het is ooit opgezet voor de vakantiegangers. We dachten dat veel mensen op de camping dit leuk zouden vinden. Maar uiteindelijk zijn het vooral de mensen uit deze regio die hieraan meedoen”, zegt medeorganisator Hennie Klootwijk van DIO. Wandelen is tijdens de coronapandemie voor menigeen het meest geschikte alternatief om in beweging te blijven. Het is soms druk in de natuurgebieden. Maar georganiseerde wandelevenementen waren er niet. In het afgelopen anderhalf jaar kon bijna niets georganiseerd worden. Door bijna alle evenementen ging een streep. De zomeravondwandelingen konden echter wel doorgaan. "Dat doen we al heel lang. Ik denk al enkele tientallen jaren. Ook Beckum hebben we al heel lang in het programma van de zomeravondenwandelingen”, zegt Klootwijk. Tientallen wandelaars stapten bij café Halfweg naar binnen. Maar inschrijven ter plekke kon niet meer. Vanwege corona was voorinschrijving verplicht. Door de omgeving van het kerkdorp waren twee routes van vijf en tien kilometer uitgestippeld. "Bijna iedereen loopt de tien kilometer." Opvallend is dat het aantal wandelaars gelijk is gebleven. "Meestal zijn er per zomeravondwandeling ruim honderd deelnemers. Dat aantal hadden we ook voor corona. Doorgaans doen aan de zes zomeravondwandelingen zevenhonderd tot achthonderd mensen mee."



 Corona heeft dat niet veranderd.”, zegt Klootwijk. Zijn club wil de draad weer oppakken. De vereniging hoopt dat de andere wandelevenementen later dit jaar weer gehouden kunnen. Maar de Kennedymars is al afgelast. Die wordt door een stichting georganiseerd. Die organisatie staat onder leiding van Dirk Haan uit Hengelo. Hij zei eerder daarover dat de veiligheid doorslaggevend is geweest om het evenement niet te houden. Vooral bij de rustposten zou het druk kunnen worden. "Bij het wandelen kunnen deelnemers afstand houden, maar bij de rustposten ontstaat een ophoping. De vraag is of we dat willen. Veiligheid staat voorop. Met een de afgelasting hebben we vroegtijdig voor duidelijkheid gezorgd.”

Afbeelding