Jeroen Dieperink voor de Bommelas. Eigen foto.
Jeroen Dieperink voor de Bommelas. Eigen foto. Foto:

Verknocht aan markant boerderijtje

Een kijkje nemen in de Bommelas: dat kan nog drie keer deze zomer. Jeroen Dieperink geeft uitleg.  

HAAKSBERGEN - Het is toch steeds weer frappant als de Bommelas wordt opengesteld voor het publiek. Veel Haaksbergenaren kennen dit 'los hoes' in het Buurserzand. Dagelijks passeren talrijke wandelaars en fietsers dit voormalige woonhuis midden in de natuur. "Maar weinig mensen zijn ooit binnen geweest. Dat hoor ik steeds weer als we een openstelling van de Bommelas hebben”, zegt vrijwilliger Jeroen Dieperink van Natuurmonumenten.

De Haaksbergenaar is verknocht aan deze plek midden in het heidelandschap. Dieperink vertelt belangstellenden graag meer over de geschiedenis van de laatste bewoners en de wijze waarop zij hier leefden. "Natuurmonumenten organiseert jaarlijks meerdere keren een openstelling. Die worden gehouden op zondagen. We hebben er inmiddels drie gehad. Deze maand en september gaat de Bommelas nog drie keer open. Dat doen we op zondag 22 augustus, zondag 12 september en zondag 26 september”, zegt Dieperink. De Bommelas is een zogeheten 'los hoes.' Dieren en mensen leefden er in dezelfde ruimte. De laatste bewoner was Jan Keizers. Hij stierf in 1912 in dit huis. "Keizers werd binnen gevonden bij het vuur en was deels verbrand”, weet Dieperink. Daarna is het boerderijtje nooit meer een woonhuis geweest. "Wel zijn er in de vorige eeuw nog enkele studenten geweest, die de Bommelas hebben opgeknapt. Ze mochten het als vakantiewoning gebruiken.”

De Bommelas is nu eigendom van Natuurmonumenten. "Soms wordt het ook opengesteld voor publiek. Zoals in deze zomermaanden. Het is opvallend hoeveel mensen er dan komen kijken. Veel mensen zijn nieuwsgierig. Ze zijn hier regelmatig langs gewandeld of langs gefietst, maar nog nooit binnen geweest. Dat vertellen ze mij”, zegt Dieperink. Het boerderijtje is in 1840 gebouwd. Dieperink vertelt de aanwezigen ook dat de huidige voorkant eigenlijk de achterkant was. "Op het pad hier voorlangs lijkt het dat dit de voorkant is. Maar dat is niet zo. De voorkant zit aan de andere kant. Daar is een grote voordeur, die op het pad niet is te zien." Binnen zijn er bedstedes en een weefkamer. Maar er staan veel spullen in de Bommelas, die er later bij zijn gekomen. "Zoals het weefgetouw, de stoelen en tafels. Die zijn niet van Keizers geweest.” Dieperink sprak ooit eens een nazaat van Keizers. "Maar zij wist niet veel over de laatste bewoner te vertellen. Dat is ook niet zo vreemd. Want er zijn generaties overheen gegaan.” Dieperink hoopt zondag 22 augustus weer talrijke bezoekers te kunnen begroeten. "Ik verwacht nog de nodige vakantiegangers bij de openstelling deze maand.” Bezoekers kunnen dan ook informatie inwinnen over Natuurmonumenten. Die staat met een infostand bij de Bommelas, 12.00 uur tot 16.30 uur.

Afbeelding