schrijfblok pen
schrijfblok pen Foto:

Geschiedenis van Hengelo

Boeken over Hengelo 

HENGELO - Boeken met hetzelfde onderwerp kunnen totaal verschillend zijn. Of het echt is of geromantiseerd, is eigenlijk niet zo belangrijk. Wel belangrijk is dat de auteur of samensteller met zijn boek iets wil vertellen. Dat kan letterlijk een verhaal zijn, of een gebeurtenis uit de geschiedenis.

Eenzelfde onderwerp wordt door de een prachtig gevonden, de ander vindt het niets. Dat mag iedereen zelf weten. Indien u zich verdiept in teksten of foto’s kunt u beter uitleggen waarom een boek u wel of niet aanspreekt.


Deze week schrijf ik over fotoboeken en mag u zelf bepalen welk boek u het meeste aanspreekt.


Jan Bökkerink

Het eerste boek ‘Hengelo van alledag’ bevat ruim tweehonderd foto’s van de veel te vroeg overleden fotojournalist Jan Bökkerink. De foto’s zijn gemaakt in de periode van 1952 tot 1975. Het merendeel daarvan is in de Twentsche Courant verschenen ter illustratie van gebeurtenissen die de krant haalden. Door de foto’s en commentaren krijgt u een goed beeld hoe er in Hengelo werd gewerkt, gespeeld, feestgevierd en geleefd. Met zijn aimabele optreden en zijn Twentse humor wist Bökkerink zijn doel te bereiken en zijn stelling als fotograaf in praktijk te brengen: altijd dicht op het onderwerp. In het boek zijn de teksten zo kort mogelijk gehouden, want "Een goede foto zegt meer dan een grote lap tekst", aldus Bökkerink.

Het resultaat is een prachtig fotoboek om uw geheugen in beweging te zetten en u terug te voeren naar gebeurtenissen waarvan u wellicht getuige ben geweest, of naar bekende Hengeloërs die u in het verleden ontmoet heb. Aan de hand van de foto’s maakt u een mooie historische reis door onze stad.

Marco Krijnsen

Het tweede boek is een fotoboek dat op 30 april 2016 verscheen van de hand van Marco Krijnsen; ‘Reuring in de stad. 150 jaar weekmarkt in Hengelo’. Kramen, kooplieden en klanten brengen bedrijvigheid, drukte en leven in de binnenstad. In Hengelo gebeurt dat al 150 jaar; op 30 april 1866 gaf de gemeenteraad toestemming voor een wekelijkse boter-, eieren- en groentemarkt. Sindsdien is de markt een ‘druktemaker’ die wekelijks duizenden mensen op de been brengt. De foto’s en verhalen van marktfamilies in het boek laten zien dat er veel is veranderd. Maar één ding is hetzelfde gebleven; de markt zorgt nog steeds voor reuring in de stad.  

In zeventig foto’s maakt u kennis met onder anderen bloemist Henk ten Voorde, eierverkoper Willy Hesselink, het kaasparadijs op wielen van Nijenhuis en zonen, elektromonteur Herman Geelink die in 1956 besluit om op de markt beenmode te gaan verkopen, Theo van Houten die op z’n veertiende besluit voor fruithandel Klein Hofmeijer te gaan werken, Karlie en Harold Keupink met vleeswaren, de familie Pham met de loempia’s, vishandelaar Dirk Zeefat, Gerrit Tiehuis met zijn kippen op de markt, notenkoning Dirk Heij, de Flowergirls Jeanette en Irma Sinnema, kaashandel Roy en Nina Kamphof en veel anderen. Bovendien is een interview met de legendarische marktmeester Theo van der Velde geplaatst.


Indien u meer informatie wilt, neem dan contact op met Museum Hengelo. Tel. 074 – 259 4216 of e-mail info@museumhengelo.nl.


Gerrit ter Welle
Museum Hengelo