Docenten zijn blij met de doorontwikkeling van het C.T. Stork College in Hengelo en het Techniekhuis Twente.
Docenten zijn blij met de doorontwikkeling van het C.T. Stork College in Hengelo en het Techniekhuis Twente. Foto:

Meer aandacht voor techniek

Onder de vlag van STO vindt er een mooie doorontwikkeling plaats samen met de docenten van het C.T. Stork College in Hengelo en het Techniekhuis Twente. Tijdens een vruchtbare kick-off hebben deze docenten samen met de instructeurs van het Techniekhuis Twente alvast concrete stappen gezet.

HENGELO - De leerlingen gaan op vastgestelde middagen alvast op het mbo aan de slag met opdrachten passend bij de profiel- of keuzedelen van het profiel BWI en PIE. Het doel? Jonge leerlingen alvast kennis laten maken met een technische vervolgopleiding en met de bijbehorende mbo-competenties. Het Techniekhuis Twente bestaat uit een samenwerking tussen het ROC van Twente, Schildersvakopleiding, Bouwschool Twente en Installatiewerk Nederland (IW) onder één dak. De leerlingen komen tijdens de doorontwikkeling met al deze disciplines in aanraking.

Deze doorontwikkeling is van toepassing op de profielen BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) en PIE (Produceren, Installeren en Energie). Tom Blaauwgeers, projectleider Sterk Techniekonderwijs regio Hengelo: "Voor BWI geldt dit in eerste instantie voor de profieldelen Hout- en meubelverbindingen en Design en Decoratie en voor het keuzevak Constructieve Aansluitingen en Afwerking (CAA). PIE zal binnen het Techniekhuis Twente in samenwerking met Installatiewerk Nederland plaatsvinden voor de keuzevakken Drinkwater en Sanitair en Duurzame Energie. In de toekomst ontwikkelen we meerdere profiel- en keuzevakken door.” Tom: "De leerlingen van klas 3 en 4 gaan bij het Techniekhuis Twente concrete opdrachten doen zowel op het vlak van bouw, meubel & interieur en afwerking & onderhoud als elektro- en installatietechniek, met ook aandacht voor duurzaamheid.” Inmiddels hebben de docenten van CT Stork College en de instructeurs van het Techniekhuis Twente in een bijeenkomst met elkaar verkend en geconcretiseerd welke opdrachten dat gaan zijn. Tom: "Deze gezamenlijk ontworpen opdrachten monitoren en evalueren wij samen. De sessies vinden plaats buiten de reguliere lessen van de leerlingen en de frequentie stemmen we goed af, afhankelijk van de opdrachten. De instructeurs van het Techniekhuis Twente begeleiden de leerlingen ter plekke.” Eén van de partners in het Techniekhuis Twente is Bouwschool Twente. Jan Willem Aardema is hier directeur van: "Onze instructeurs hebben allemaal concreet in de bouw-, installatietechnische sector of schildersbranche gewerkt. Ze weten heel goed hoe het er in het praktijk aan toegaat en brengen die kennis, ervaring en karakterelementen enthousiast en didactisch verantwoord over op leerlingen. Zij hebben ervaring met jonge mensen in de doorstroom van vmbo naar mbo." Tom vervolgt: "Naast dit initiatief koersen we ook op een bredere en algemene samenwerking tussen het Techniekhuis Twente en C.T. Stork College. Denk aan job rotation, het in elkaars keuken kijken en van elkaar leren als docenten."

Pen