Weet aan wie je je pand verhuurt!

BORNE - De gemeente en politie waarschuwen verhuurders van panden om alert te zijn op malafide huurders. Jaarlijks komen veel verhuurders in de problemen doordat zij hun nieuwe huurder niet goed doorlichten. De gevolgen kunnen groot zijn...

De afgelopen jaren was er al regelmatig aandacht voor ondermijnende criminaliteit, zowel in Borne als de rest van het land. Ondermijnende criminaliteit is een breed begrip; het omvat activiteiten die de samenleving aantasten en onveiliger maken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld wanneer criminelen een pand huren voor vestiging van een wietkwekerij of drugslaboratorium. Criminele organisaties huren vaak onder valse voorwendselen een pand. Als verhuurder loopt men diverse risico's; onder meer schade aan een pand door bijvoorbeeld brand of lekkage, maar ook om verder het criminele circuit ingezogen te worden. De verhuurder draait ook vaak op voor onder meer de kosten van de illegaal afgetapte stroom.


Voorkom risico's
De gemeente en politie geven diverse tips om het risico op criminele huurders te verkleinen. Zo adviseren zij om geen contante betalingen voor de huur aan te nemen. Laat dit altijd betalen via de bank. Vraag de huurder ook naar een origineel identiteitsbewijs en maak hiervan een fotokopie. Is de huurder een bedrijf? Vraag dan bij de Kamer van Koophandel gegevens op. Is de huurder ergens in dienst? Vraag dan een werkgeversverklaring en neem ter controle contact op. Een ander advies is om goede afspraken te maken over het periodiek controleren van het pand. Spreek bijvoorbeeld af dat u iedere drie maanden eens langs komt en dat huurders geen nieuwe sloten op het pand mogen zetten.


Misbruik van de crisis
De politie en overheden schenken deze tijd extra aandacht aan het risico van dit soort malafide verhuur en andere ondermijnende criminaliteit. Ook criminelen maken namelijk dankbaar gebruik van de crisis. Verhuurders liepen inkomsten mis, waardoor de aantrekkingskracht van het criminele geld groter is. Ook op ander vlak zagen we het afgelopen jaar dat criminelen ook mooie kansen zien. Zo werd er melding gemaakt van criminelen die bijvoorbeeld horecaondernemers een 'gift' of gunstige lening aanbieden om de crisis door te komen. Hiermee lopen zij dan wel het risico dat hun criminele partner iets terug verwacht voor deze gunst. Dit werkt dan weer het risico van betrokkenheid bij witwassen in de hand.


Melding maken
Wanneer u zelf te maken krijgt met dit soort situaties of iets verdachts ziet in uw omgeving, neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of anoniem, 0800-7000.