Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Hengelo langzaam steeds klimaatbestendiger

HENGELO - Hebt u ook zo genoten van de extreme hitte de afgelopen week? ...Nee, wij ook niet echt. En helaas lijkt het er op dat we warme, droge zomers de komende jaren vaker gaan zien als gevolg van klimaatverandering. De gemeente doet al veel om Hengelo klimaatbestendiger te maken, maar ook inwoners zelf kunnen en moeten wat doen.

Eén van de lopende speerpunten is het activeren van Hengeloërs om mee te denken over dit soort thema's. Hiervoor werd dinsdag de tweede editie van Klimaatpraat gehouden. Bij de eerste bijeenkomst op 11 mei lag de nadruk voornamelijk op de gevolgen van klimaatverandering; deze bijeenkomst ging vooral over het vinden van gezamenlijke oplossingen. De input van Hengeloërs bij dit soort avonden zal ook meegenomen worden in het komende uitvoeringsprogramma voor een klimaatbestendig Hengelo. Het gaat hierbij om oplossingen voor onder meer wateroverlast, hittestress, droogte en het verbeteren van de biodiversiteit.

Groen en waterbestendig
De gemeente begon afgelopen jaar al met het project 'Van Grijs naar Groen', voor het groener maken van de wijken; grijze bestrating maakt dan plaats voor nieuw groen. Per wijk is hiervoor 75.000 euro beschikbaar. Vorig jaar werd gestart met Woolde en Noord, dit jaar was men bezig in de Slangenbeek. Verder werd ook al geïnvesteerd in de nodige maatregelen om Hengeloërs nu en in de toekomst droge voeten te laten houden. De verwachting is dat klimaatverandering onder meer zal zorgen voor piekmomenten waarbij in korte tijd zéér veel regen valt. Zo werd deze maand de nieuwe bergingsvijver bij het ROC in gebruik genomen. De vijver werd aantrekkelijk aangekleed met unieke zitranden met LED-verlichting, 14 nieuwe bomen voor schaduw en verkoeling en het nodige overig groen. De vijver vangt het regenwater van het ROC op. Dit ging eerder nog het riool in, wat bij hevige regen zorgde voor problemen.

Groene tuinen
Een ander speerpunt is dat de gemeente Hengeloërs aan blijft moedigen om hun tuin te vergroenen. Het vervangen van tegels voor bloemen en planten en een groene erfafscheiding helpen tegen hittestress en zorgen voor meer biodiversiteit.