Afbeelding
Foto: Nationale Politie

Bemoeizorg: meld het als iemand ontspoort

Door Marjolein van Loenen
HENGELO - Samen vertegenwoordigen ze bijna een halve eeuw vakervaring als sociaal psychiatrisch verpleegkundige (spv): Maarten Haan van Mediant en Hans Evers van Tactus. Zij maken deel uit van het team Bemoeizorg, een spin in een web van steun aan mensen die daar niet om vragen. Er komen in Hengelo jaarlijks wel 100 meldingen binnen van mensen die door het vermijden van zorg in erbarmelijke situaties terecht komen.

Bemoeizorg is een soort ambacht. Het eerste contact is vaak het moeilijkst. De doelgroep heet immers niet voor niets 'zorgwekkende zorgmijders'. Een groeiende groep jongeren maar vooral een heel gevarieerde groep mensen valt tussen wal en schip. Gewone gebeurtenissen die bij het leven horen kunnen ervoor zorgen dat iemand ontspoort. Vaak willen ze niets meer met hulpverlening te maken hebben. Ze kunnen afgeknapt zijn door regels of wantrouwen van een instelling. Maar, zegt Haan, deze doelgroep zoekt vooral geen hulp. Daarom is dit een heel andere aanpak. "Wij stappen binnen in hun belevingswereld."

Hoe ziet het eruit
Maarten en Hans komen aan de deur, dragen geen uniform en vragen vriendelijk kennis te willen maken en hoe het gaat. De ongebruikte deurbel kan net zo goed bij een villa horen als bij een slecht onderhouden sociale huurwoning. Bij iemand die universitair geschoold is of nooit een kans heeft gehad in het leven. Iemand loopt op straat in de pyjama, of is steeds aan het schreeuwen of maakt rare geluiden, of de gordijnen zijn al heel lang dicht en de tuin zwaar verwaarloosd. Soms komen Hans en Maarten in een woning waar al heel lang niemand is geweest. Als ze eenmaal bij iemand zijn geweest, gaat het balletje snel rollen. "Wanneer contact wordt gelegd met Bemoeizorg, gaan wij binnen 1 week op pad om het eerste contact te leggen", zegt Hans.

Politie blij
Kwetsbare mensen die de grip op hun leven kwijtraken horen niet bij de politie thuis. Toch wordt de politie nog heel vaak gebeld, meent Henk van Dijk, landelijk programmaleider 'personen met verward gedrag' van de Nationale Politie. "We zijn als politie erg blij met de komst van de lokale meldpunten. We denken dat het echt nodig is om in elke wijk, naast de wijkagent, bemoeizorg te organiseren, zoals het concept de GGD in de wijk.”

Iedereen kan melden
De meldingen komen vooral van huisartsen, wijkagenten, gemeentes en woningbouwverenigingen. Maar ook familie of buren kunnen constateren dat er iets goed fout gaat. Er is geen eigen bijdrage nodig, het kost de persoon die hulp nodig heeft niets. Het team Bemoeizorg wordt gefinancierd met WMO-gelden van de Twentse gemeenten. Als Maarten, Hans en hun team eenmaal contact hebben gemaakt, komt er weer licht aan het eind van een soms hele lange tunnel. Nu komt het goed. Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar op 0800 588 58 80 of email info@bemoeizorgtactusmediant.nl

Foto: Nationale Politie