Afbeelding
Foto: Shutterstock

Duurzame energie op Westermaat Campus

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat samen met bedrijvenpark Westermaat Campus kijken naar de mogelijkheden om hier meer duurzame energie op te wekken. Naast plaatsing van zonnepanelen op daken wil men ook kijken naar de haalbaarheid van lagere windmolens.

Hengelo wil dat in 2030 meer dan de helft van de Hengelose huishoudens gebruik maakt van energie van windturbines en zonnepanelen. Energie die in de gemeente Hengelo zelf opgewekt wordt. Daarnaast moeten ook bedrijven en maatschappelijke instellingen hun elektriciteitsverbruik verduurzamen. Het is een enorme klus, die de gemeente Hengelo niet zelf kan klaren. Tijdens de energiemarkten vorig jaar werd onder meer gesproken over zonnepanelen op daken, windturbines, zonnevelden en het benutten van de snelwegen en industrie- en bedrijventerreinen voor het opwekken van energie. Coöperatie Westermaat Campus in Hengelo heeft rond dezelfde tijd een plan gepresenteerd om energie op te wekken op het bedrijvenpark Westermaat, langs de aanliggende A1 en parallel aan de aanliggende spoorlijnlangs de Westermaat. De coöperatie wil onder leiding van ondernemer Harrie Evers energie opwekken via zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen en via relatief kleinere windturbines (40 tot 60 meter; zo hoog als een hoogspanningsmast).

Haken en ogen
De gemeente, Regio Twente en Provincie Overijssel zijn geïnteresseerd in de plannen. Zonne-energie op daken en parkeerplaatsen is financieel haalbaar, maar de komst van de kleinere windmolens moet nog onderzocht worden qua haalbaarheid. In Twente waait het minder hard, zodat je voor de locatie Westermaat de hoogte in moet om meer opbrengst te krijgen. De eerste berekeningen van de provincie geven nog geen volledige duidelijkheid van de financiële haalbaarheid. De gemeente Hengelo vindt het belangrijk om via een pilot samen met Westermaat Campus te ontdekken of het plan met de lagere windmolens rond te krijgen is. Zowel de gemeente als de coöperatie Westermaat Campus wijzen nu onderzoekers aan die het plan samen verder doorrekenen om te kijken of het werkelijk haalbaar is. Verder op de hoogte blijven? Kijk ook op: www.hengelo.nl/nieuwe-energie en meld u aan voor de digitale nieuwsbrief.