Foto kinderboerderij Het Weusthag
Foto kinderboerderij Het Weusthag Foto:

Dieren missen het bezoek

Door Marjolein van Loenen
HENGELO - Onlangs was er het schokkende nieuws dat een beheerder zijn kinderboerderij achterliet. Alle dieren daar in Zwolle waren een poosje volledig aan hun lot overgelaten. Sommigen overleefden het niet en tientallen zwaar verwaarloosde dieren werden ondergebracht bij Stichting Flappus in Zwolle. Maar hoe gaat het met onze kinderboerderij in Hengelo?

Met ruim 50.000 bezoekers op jaarbasis is de kinderboerderij aan de Van Alphenstraat één van de grotere in de regio. Ondanks de coronalockdown komen er dagelijks gemiddeld nog wel 20 bezoekers, vertelt beheerder Tjim Wijering. Dat kan want de aangrenzende vijvers, het bos en het hertenpark bieden een mooie wandeling voor jong en oud. De herten en vogels buiten de boerderij mogen gevoerd worden, maar de pony en de ezel absoluut niet. "Ze kunnen echt doodziek worden van wat mensen geven”, waarschuwt Wijering.

De toekomst
Zeven dagen per week zorgt een vast team dat de dieren het goed hebben. De omgeving ziet er netjes uit en de sociale media zijn goed op orde, waardoor deze plek in beeld blijft. "Helaas hebben wij nog steeds geen groen licht gekregen van Den Haag en dus blijven wij nog gesloten!" Als ze weer open mogen plaatsen ze dit op Facebook en Instagram. "Wij maken deel uit van de buitendienst vanuit Gildeborg. Er zijn plannen om de boerderij een nieuw aangezicht te geven. Vanuit de wethouder wordt nu echt gewerkt aan verbetering, taken en beleid.” Eventuele uitbreiding is in de toekomst niet uitgesloten.

Dierennieuwtjes
En er gebeurt nog steeds van alles: In de afgelopen maand zijn er wel zes lammetjes geboren. Er lopen mooie gele ganzenkuikens rond. De geiten hebben nieuw speelgoed - grote oude trekkerbanden zijn vorige maand geïnstalleerd in hun weide. Eind maart zijn er schildpadden gespot in de vijvers. "Mooi! Ik weet nog dat we ze na de verbouwing van de vijvers erin deden. Fijn om te zien dat ze er na al die tijd nog zijn!" aldus Evelyn Egberink-Post, een ex-medewerker, op Facebook.

Onder de dieren zijn enkele echte persoonlijkheden, zoals Lucky de Gans die zich luidkeels doet gelden en eigenwijze struisvogelachtige (nandoe) Hendrik. "Helaas is onze lieve Hendrik op 12 januari 2021 overleden. Hij was meer dan 20 jaar oud en wij missen hem nog iedere dag!" De alpaca's Bontje, Max en Kees trekken zich daar niet veel van aan en gaan onverstoord hun eigen gangetje. Blijf op de hoogte en steun deze educatieve plek midden in de stad. Zie voor meer informatie: www.instagram.com/kinderboerderijhetweusthag/
www.facebook.com/weusthag.kinderboerderij/