Afbeelding
Foto: Shutterstock

Twente start met 'Nu niet zwanger'

Door Marjolein van Loenen
HENGELO - “Natuurlijk wil ik nu niet zwanger worden, dat kan ik er nu helemaal niet bij hebben!” Die uitspraak van een cliënt in een daklozenopvang ligt ten grondslag aan de naam van het landelijke programma 'Nu niet zwanger' (NNZ). De wethouders van Enschede, Hengelo en Almelo sloegen de handen ineen en gaven op 29 april het startsein in Twente voor het multidisciplinaire programma dat een slechte start in het leven voor baby's van kwetsbare ouders moet voorkomen.

Ook mannen en vrouwen met allerlei problemen willen soms een kindje. Of er nou sprake is van psychiatrische aandoeningen, verslaving, sociaal isolement, psychische problemen, schulden, verstandelijke beperking of dakloos zijn, er komt een moment in het leven waarop er wordt gedacht aan nageslacht. Maar wat dan? Directeur van IMH Nederland Zillah Holtkamp vertelt: "Dit zijn mensen die vaak al bekend zijn bij de hulpverleners. Ieder individu is anders en er is geen vaste meetlat die aangeeft welke problemen tot welke mogelijkheden en beperkingen leiden."

Open en eerlijke gesprekken
Binnen het NNZ krijgen kwetsbare mensen in de vruchtbare leeftijd één of meer open en eerlijke gesprekken over een eventuele kinderwens op dat moment, seksualiteit en eventueel anticonceptie. Woordvoerder GGD Regio Twente Elke Oosting legt uit: "Als uit deze gesprekken blijkt dat er geen kinderwens is op dit moment dan gaan we kijken welke anticonceptie gewenst is en helpen we eventueel bij het organiseren van anticonceptie. Als iemand op dit moment een bewuste kinderwens heeft, gaan we het gesprek aan en kijken we of er hulp nodig is tijdens de zwangerschap en daarna."

Samenwerken
Om dit goed te kunnen doen heb je als gemeenten elkaar nodig. “Het heeft even tijd nodig gehad om dit met elkaar te organiseren en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ook wilden we graag de verbindingen met het landelijke actieprogramma Kansrijke Start houden en elke gemeente zat daarmee in een andere fase”, aldus Oosting. Wethouder Claudio Bruggink is enthousiast over dit programma. “We willen preventief werken en helemaal aan de voorkant problemen voorkomen. Dit is het beste programma daarvoor. Laten we vooral met elkaar samenwerken en mooie resultaten behalen”. Na een succesvolle pilot in Tilburg is het NNZ landelijk uitgerold. Inmiddels doen 141 gemeenten mee aan het programma. De drie steden werken samen met GGD Twente. Meer informatie www.nunietzwanger.nl/