Afbeelding
Foto: David Stassen

Vernieuwd Museum Hengelo kan dóór

Door Marjolein van Loenen
HENGELO - Geen stadswandelingen, filmavonden, lezingen, rondleidingen of cursussen bij Museum Hengelo aan de Beekstraat: al 40 weken is het museum dicht voor bezoekers en werken vrijwilligers thuis. Maar stil was het niet, zo blijkt uit het jaaroverzicht. Sterker nog, het museum staat er positief voor.

Ruim tienduizend euro aan inkomsten zijn misgelopen door de lockdowns, maar de coronaregeling en subsidies van de gemeente vingen dit verlies op. In februari vorig jaar trok het museum nog veel bezoekers met een film van Walter Tuenter, De beken van Hengelo. Maar toen gooide corona roet in het eten.

Veranderingen
Het begon met een nieuwe voorzitter: Frank Krake zegde zijn voorzitterschap van de Stichting Oald Hengel op in maart en oud-voorzitter Gerard van Houweninge nam zijn functie in. Nu het museum voor lange tijd gesloten was, werd magazine Hengelo toen&nu en de speciale uitgave 75 Jaar Vrijheid vanuit The Read Shop verkocht. In mei begonnen de interne verbouwingen en verhuizingen. De archieven van foto's, boeken en historisch materiaal verhuisden naar de Van Leentzaal en vormen het nieuwe kennis- en informatiecentrum. In juli waren de ingang en receptie klaar en verhuisden de archeologische stenen vanuit de museumtuin naar het Bevrijdingslaantje. Ondanks versoepelingen in de zomer van 2020 bleef het museum gesloten om de verbouwing, het inrichten van het kennis- en informatiecentrum en de herinrichting van het Wilmink-Van Benthemhuis af te ronden. In december werd de afdeling textiel verbouwd en heringericht en verhuisde archeologie naar de oude dorpskamer. En om het museum coronaproof te maken is een luchtbehandelingssysteem in het auditorium geïnstalleerd.

Bijzondere schenkingen
Naast de subsidies van de overheid ontving het Hengelo Museum enkele schenkingen vorig jaar, waaronder veel foto's, een bijzonder zoutvaatje, de laatste bestaande rol stof en een wals van de Hengelosche Trijpweverij en een mandoline van het Hengelose Mandoline-orkest De Wandervogel. Een donatie van vijfduizend euro, schilderijen en tekeningen van Norbert Olthuis en een 120-delig Wedgwood servies behoorden ook tot de schenkingen.

"Ondanks alle tegenwind mag het uiteindelijke resultaat over het jaar 2020 er nog steeds zijn. De Stichting Oald Hengel heeft een goede liquiditeit. Het bestuur kan met optimisme naar de toekomst kijken”, zo meldt het jaaroverzicht.