Afbeelding
Foto:

Gemeente pakt eiken-
processierups hard aan

HENGELO - De gemeente Hengelo is deze week begonnen met de actieve bestrijding van de eikenprocessierups. Het startmoment luistert vrij nauw; zo moest men eerst wachten tot de rupsen uit hun eitjes kwamen om ze effectief te kunnen bestrijden.

Gildebor kan nu eindelijk beginnen met dit proces. De komende weken gaan zij in de avond en nacht op pad om de Hengelose eiken te besproeien. Er wordt telkens gewerkt tussen 20.00 en 02.30 uur, waarbij de sproei-werkzaamheden wel voor wat overlast kunnen zorgen. Bij de behandeling worden er ‘s nachts aaltjes in de eiken gespoten. Aaltjes leven normaal onder de grond en kunnen niet tegen UV-licht, ze doen hun werk dus het beste in het donker. Na het behandelen van de bomen zoekt een aaltje een jonge eikenprocessierups op. Het aaltje dringt de rups binnen. Daardoor gaan de rupsen dood voordat ze overlast kunnen veroorzaken. Elke boom wordt twee keer bespoten. Dit maakt de kans op slagen het grootst. Met de behandeling van de zomereiken in Hengelo hoopt de gemeente de eikenprocessierups, net als vorig jaar, zoveel mogelijk te beperken. De resultaten van vorig jaar waren erg gunstig; er was een afname van 20 tot 30 procent minder nesten te zien ten opzichte van het 'rampjaar' 2019. Ook nam de omvang van de nesten af tussen de 60 en 65 procent.

Preventieve aanpak
Hoort u de komende weken tussen 20.00 en 02.30 uur veel lawaai? Dat zijn de medewerkers van Gildebor die alle Hengelose zomereiken behandelen met aaltjes. "De machines die we gebruiken zijn op een aantal punten aangepast en verbeterd in vergelijking met vorig jaar. Het rendement lag vorig jaar op een aantal locaties lager dan verwacht. Door de machines aan te passen, verwachten we dat we ook op die plekken een beter resultaat behalen. We gebruiken bijvoorbeeld andere spuitmondjes op de vernevelaar. Daardoor komt er meer vocht in de boom. De boom blijft langer nat, zodat het aaltje meer tijd heeft om een eikenprocessierups te vinden. Ook is er een extra machine aangeschaft waardoor we nog sneller kunnen werken", aldus Maico Oude Lenferink van Gildebor. Het advies is wel om de ramen te sluiten wanneer de machines langskomen. Ook omdat er bij het spuiten wel eens oude brandharen vrijkomen.