Afbeelding
Foto:

Hengelo zet volgende stappen voor windmolens

HENGELO - De afgelopen maanden hebben inwoners en ondernemers uit Hengelo hun mening gegeven over de Hengelose zoekgebieden om duurzame energie op te wekken. Onderzoeksbureau Bosch & van Rijn gaat nu kijken hoe de verschillende zoekgebieden voor zonne- en windenergie zich tot elkaar verhouden en welke kansen er liggen. Dit leidt tot een zogenoemde voorkeursvolgorde van zoeklocaties waar wind- en zonne-energie opgewekt kan worden.

Wethouder Claudio Bruggink van Duurzaamheid wil de vaart erin houden: "Klimaatverandering tegengaan is misschien wel de grootste opgave van deze eeuw. Daarom willen we ervoor zorgen dat we in 2050 geen fossiele brandstoffen meer gebruiken, zoals aardgas en aardolie. Duurzame energie opwekken is het antwoord. En daar gaan we de komende jaren in Hengelo samen met onze inwoners en andere belanghebbenden vol voor." Vorig jaar stelde de gemeenteraad de Omgevingsvisie Hengelo's Buiten vast, met zoekgebieden waar duurzame energie opgewekt kan worden. Nu vergelijkt men de verschillende gebieden en kijkt naar het effect van zonnevelden en windturbines op het landschap en de lokale natuur en hoeveel een gebied ‘aan kan’. Het onderzoeksrapport en de opmerkingen van inwoners en ondernemers van afgelopen maanden vormen de input voor een zogenoemd ontwerp omgevingsprogramma dat na het onderzoek gemaakt wordt. In dit omgevingsprogramma komt te staan hoe Hengelo duurzame energie gaat opwekken in de zoekgebieden en op welke wijze dat gebeurt en met wie.

Vervolgstappen
In mei/juni stelt het college van B&W het ontwerp omgevingsprogramma vast en legt het voor aan de samenleving. Ook worden digitale spreekuren georganiseerd; inwoners kunnen meepraten en hun ideeën delen. Daarnaast gaat Hengelo in gesprek met grondeigenaren, pachters en bewonersorganisaties, ook buiten de gemeente. In juli en augustus verwerkt de gemeente Hengelo de reacties en ideeën in het omgevingsprogramma over het duurzaam opwekken van energie in Hengelo. In september/oktober neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over het omgevingsprogramma.