Afbeelding
Foto:

Column: Overal in de wereld

TWENTE - De laatste tijd horen we steeds meer over het feit dat vrouwen om verschillende redenen slachtoffer worden van moord. Soms is het hun partner of ex-partner die zich laat gelden, om te laten zien dat "hij” de baas is. We leven nog steeds in een patriagaal, autoritair en machocultuur.

Onlangs is in Engeland het zoveelste geval van geweld gepleegd, een moord tegen een vrouw. In Nederland hebben we een aantal jaren geleden de verschrikkelijke moord gehad op Anne Faber. Wie geeft toch die mannen de macht? Zijn het de moeders c.q. de vaders die hun zonen zo opvoeden? Moeders hebben veel invloed op hun zonen, zonen houden over het algemeen erg van hun moeders, wat moet er toch veranderen? Als moeder leer je je zoon dat ze voor een vrouw respect moeten hebben. Dat haar lichaam geen uitnodiging is voor een man om haar lastig te vallen, aan te randen of te verkrachten, laat staan te vermoorden. Dat er iets veranderen moet dat lijkt me duidelijk.

Heeft het fout denken van deze mannen hun oorsprong in verschillende religies? Het Christendom leert dat de vrouw als hulp voor de man is geschapen, genesis 2:18. Dat wil toch niet zeggen dat ze minder is, juist het omgekeerde, zonder een vrouw redt de man het niet alleen, hij heeft "hulp” nodig. Veel Moslimmannen zeggen: "Wij zijn zuinig op onze vrouwen, die houden we thuis, daar zorgen we goed voor, ze zijn belangrijk”. koran 4:1 zegt iets anders. Maar ook in Moslimgemeenschappen komen regelmatig verhalen naar buiten over vrouwen die mishandeld of vermoord worden omdat "mannen” vinden dat ze zich heeft misdragen. En Mexico kent zijn femicide, femicide wil zeggen dat een man een vrouw vermoordt vanwege het feit dat ze een vrouw is. Zowel mannen als vrouwen moeten toch echt in beweging komen om te zorgen dat dat afgelopen moet zijn. Kerken, moskeeën, politieke partijen, voetbalverenigingen, noem maar op. “Dit moet echt stoppen”.

Borbala, correspondent