Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Gildebor en gemeente? klaar voor de eikenprocessierups

HENGELO - U kunt het zich vast nog wel herinneren. In 2020 reden de Gildebor trekkers met veel lawaai door de Hengelose straten. Het ging om de preventieve bestrijding tegen de eikenprocessierups, die in de (voor)zomer voor veel jeuk en overlast kan zorgen. Ook in het voorjaar van 2021 komen de trekkers weer langs! De bestrijding start als de eerste eitjes uitkomen, dit jaar vermoedelijk begin april. Daarover houdt de gemeente u via de geijkte kanalen op de hoogte.

In 2020 werden 15.000 eiken in Hengelo behandeld met aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. Dat moest in het donker, de aaltjes kunnen namelijk niet tegen UV-licht. De resultaten van 2020 waren positief. Zo’n 20 tot 30% minder nesten ten opzichte van 2019 én een afname in omvang van de nesten tussen de 60 en 65%.

Aanpak in 2021
Maico: "We hebben een extra machine aangeschaft, daardoor kunnen we nog efficiënter werken. Daarnaast gebruiken we andere spuitmondjes op de vernevelaar. Daardoor komt er meer vocht in de boom én dus meer aaltjes. De boom blijft langer nat, zodat het aaltje meer tijd heeft om een rups te vinden." De bestrijding start op het moment dat de eerste eitjes van de rups uitkomen, vermoedelijk aan het begin van april. Het tijdstip van de bestrijding blijft gelijk: tussen 20.00 en 02.30 uur.

Wegzuigen nesten
De verwachting is dat het aantal rupsen en nesten in Hengelo met de biologische bestrijding flink zal dalen. Nieuw dit jaar: vanaf het moment dat de rupsen in processie gaan (dat zijn de bekende rijen rupsen op de stam en takken), gaan er twee ‘grondploegen’ op pad. Deze ploegen zuigen de rupsen al weg voordat ze overlast gaan veroorzaken. Maar wat gebeurt er als er op plekken nog nesten ontstaan? Op overlast gevende plekken worden de nesten alsnog verwijderd. De hotspots (scholen, verzorgingstehuizen, het ziekenhuis en het zwembad) krijgen hier voorrang.