Afbeelding
Foto: Shutterstock

Daling in het aantal werkende dat zich laat om- of bijscholen

TWENTE - Volgens de cijfers van het CBS daalt om- en bijscholing onder werkende Nederlanders ondanks actief beleid. Met het project 'Leven Lang Ontwikkelen' heeft de overheid de afgelopen jaren de ontwikkeling tijdens de loopbaan gestimuleerd met maatregelen, experimenten en regelingen.

Aan de hand van cijfers van het CBS, werd in kaart gebracht in hoeverre werkende Nederlanders tussen de 25 en 65 zich het afgelopen jaar lieten om- of bijscholen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het aantal tussen 2019 en 2020 met 4 procent is gedaald. De coronacrisis lijkt een behoorlijk aandeel te hebben in de afname van het aantal mensen dat tijdens hun loopbaan aan onderwijsactiviteiten deelnam. Zo daalde het deelnamepercentage in 2020 voor het eerst in de afgelopen vijf jaar binnen alle leeftijdsgroepen.

Digitalisering
Een andere meer algemene reden dat het nog niet storm loopt met het aantal om- en bijscholers, is dat werknemers en werkgevers onvoldoende door hebben hoe erg hun vakgebied verandert, bijvoorbeeld door digitalisering en automatisering. Zij voelen daardoor niet de urgentie om hun kennis en vaardigheden uit te breiden. Terwijl werknemers juist vaker van baan (gaan) wisselen dan vorige generaties, merkt het Sociaal Cultureel Planbureau op.

Oplossing
Werkenden en werkzoekenden van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd kunnen nu dankzij de subsidieregeling NL leert door, gratis cursussen en trainingen volgen. NL leert door, hoopt hiermee de stap om te beginnen toegankelijker te maken voor werkend Nederland en zo weer een stijgende lijn te zien in de cijfers. Om- en bijscholing is belangrijk voor het versterken van doorgroeimogelijkheden op de arbeidsmarkt, het meegroeien met de technologieƫn die weliswaar een grote impact hebben en gaan hebben op het arbeidsaanbod, en zo ook de welvaart van ons land. Kennis is kracht, help mee Nederland te laten opbloeien in nieuwe mogelijkheden. De toekomst ligt in onze handen, en met aansluitende, toepasbare kennis hebben wij een voorsprong en een kans, om een toekomst te creƫren waarin iedereen een gelijk aandeel heeft.