Hotel Carelshaven
Hotel Carelshaven Foto:

Bijzondere logés in hotel Carelshaven

DELDEN - Al bijna 250 jaar is hotel Carelshaven een bekend begrip in Overijssel. Het begon in 1772 als schippersherberg maar werd al gauw omgebouwd naar een chic hotel met gastenkamers en een schuur voor paarden en koetsen.


In al die jaren kwamen er bijzondere gasten voorbij, onder wie een gast die al meer dan honderdvijftig jaar dood was. Marco Krijnsen is regiohistoricus van Twente bij de IJsselacademie en het Twentehoes. Hij dook voor dit verhaal in de vorm van een podcast in het bijzondere verleden van hotel Carelshaven. Daarvoor sprak hij met Marijke Kluvers, wier familie zes generaties lang het hotel heeft gerund.

Marijke’s verhaal
Marijke werd geboren in 1937 en heeft levendige herinneringen aan haar jeugd in het hotel. Op haar zevende namen de Nazi’s het hotel in beslag om daar het Rijkscommissariaat Nederland te vestigen. Ook de kinderen van deze Duitsers trokken in het hotel. Dat leidde tot kattenkwaad. Kluvers: ‘We legden een deken over een kuil zodat ze erin vielen. Nee, we waren niet zo aardig voor hen.’ Het bezoek van Prins Bernhard maakte ook indruk op Marijke. ‘Een bijzonder bezoek van een lid van het koninklijk huis die het niet al te nauw nam met zijn verplichtingen,’ noemt ze het.

De dood op bezoek
Al ver voor de geboorte van Marijke brachten bijzondere gasten een bezoek aan het hotel. Zo werd er ooit het gebalsemde lijk van een lid van de Oranjes ondergebracht. Benieuwd om wie het ging? Dat hoor je in deze aflevering van de podcast over Hotel Carelshaven.

Podcast
De podcast over Carelshaven is onderdeel van de podcastserie ‘Zoek de Zon op' van de IJsselacademie. Het is een podcastserie over toeristische pleisterplaatsen in Overijssel. De eerste aflevering ging over het strandpaviljoen Zwemlust in Vollenhove. Je vindt alle afleveringen op Soundcloud en Spotify.