Afbeelding
Foto:

Praat mee over zonne-energie langs N35/A35

BORNE/HENGELO - Kan het traject N35/A35 dienen als locatie voor opwekking van zonne-energie? Of dit mogelijk is wordt door de Twentse gemeente Borne, Hengelo, Wierden, Almelo, Enschede en Hellendoorn en Rijkswaterstaat onderzocht.

Omwonenden van en bedrijven aan de rijksweg worden actief geïnformeerd via www.duurzaamheidsrouteA35.nl en straks tijdens (online) bijeenkomsten. Zij kunnen op een interactieve kaart aangeven welke ideeën zij hebben. Alle input wordt waar mogelijk meegenomen in de verkenningsfase. De betrokken partijen gaan in nauwe samenwerking met omwonenden en bedrijven onderzoeken op welke wijze bermen langs de 35 kilometer lange N35/A35 kunnen worden benut voor de opwekking van zonne-energie. Daarbij kijken ze ook naar combinaties met gronden van het Rijk en van de gemeenten. De duurzame energie die daarmee opgewekt wordt, sluit goed aan bij de regionale- en nationale klimaatambities.

In gesprek
De duurzaamheidsopgave is een gezamenlijke. Daarom wordt de omgeving nauw betrokken. Richard Kortenhoeven, wethouder Duurzaamheid in Wierden zegt: "We willen inwoners die in de omgeving van de N35 wonen nu al informeren over het pilotproject. Ik wil iedereen graag uitnodigen op de informatiewebsite ideeën met ons te delen. Later dit voorjaar willen we een informatiebijeenkomst organiseren waar we geïnteresseerden bijpraten over het pilotproject en over de verkenning waar we nu samen met de andere gemeenten en Rijkswaterstaat in zitten."

Verkenning
In deze verkenningsfase wordt onder meer onderzoek gedaan naar geschikte locaties, omvang van de percelen en of de duurzame initiatieven haalbaar zijn. Naast de zes Twentse gemeenten werken Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, netbeheerder Enexis, provincie Overijssel, waterschap Vechtstromen en de RES Twente samen in het pilotproject Duurzaamheidsroute A35. Het project sluit ook aan bij de bredere ambities van de Regionale Energiestrategie Twente om meer duurzame stroom op te wekken.