Afbeelding
Foto: David Stassen

Steun voor Hengeloërs in moeilijke tijden met TONK

HENGELO - De coronacrisis heeft grote gevolgen voor onze samenleving. Dit geldt ook voor huishoudens die te maken hebben met een onvoorziene inkomensterugval. Hierdoor ontstaan problemen met de betaling van de woonlasten. Om Hengeloërs in deze moeilijke tijden financieel te helpen is de TONK-regeling opgezet: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke kosten.

De regeling is bestemd voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers en dient als bijdrage in de woonlasten. Men kan dan minimaal 250 euro per maand ontvangen en dit geldt voor de periode 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. Omdat de TONK een vorm van bijzondere bijstand is, bepaalt de gemeente zelf de voorwaarden om in aanmerking te komen. Hiertoe heeft het college beleidsregels vastgesteld. Er zijn meerdere voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze regeling. Het gezinsinkomen moet in januari 2021 tenminste 30% lager zijn dan een maandinkomen in 2020. Ook moet het geld op de betaal-/spaarrekening, contant, waardepapieren, digitaal geld zoals bitcoins, niet hoger zijn dan €12.590 voor een echtpaar en €6.295 voor een alleenstaande (de zogenoemde vermogensvrijlating van de bijstand). Het huishouden moet woonlasten hebben van een eigen woning of huurwoning in de vrije sector. Mensen die aan deze voorwaarden voldoen, kunnen via www.hengelo.nl/tonk een aanvraag indienen. Op die website leest u ook meer informatie over de regeling en het aanvragen.

Aanbod schuldhulpverlening
De gemeente Hengelo kan de huishoudens die in aanmerking komen voor een TONK-bijdrage ook op andere terreinen ondersteunen, mocht daar aanleiding voor zijn. Naast de TONK bijdrage brengt de gemeente bij aanvragers het aanbod van schuldhulpverlening onder de aandacht. Zo kan BudgetAlert onder andere helpen met budgetplannen of bij het adviseren in schuldsituaties. Voor het verbeteren van de positie op de arbeidsmarkt kan een aanvrager contact opnemen met een van de werkcoaches van Werk en Inkomen. De werkcoaches hebben een groot netwerk in de regio, kunnen adviseren over om- of bijscholing en weten wat de actuele vacatures zijn. Meer informatie is te vinden via www.hengelo.nl/tonk en telefonisch via 14 074.