Afbeelding
Foto:

Oude kleuren herleven na restauratie station Goor

GOOR - Zandsteen, in de kleuren diep donkergroen/zwart en oker. Dit was de oorspronkelijke aanblik van het stationsgebouw in Goor, nadat het in de tweede helft van de negentiende eeuw werd opgeleverd.

Restauratieschilder Veldman & Veltman ontdekte de originele kleuren na uitgebreid kleurenonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NS. Dit onderzoek keek onder andere naar de ramen, dak en metselwerk van het stationsgebouw. Zo brachten zij het stationsgebouw terug naar een ver verleden. Sinds de restauratie straalt het station weer zoals in oude tijden. Stationsmanager Lars Sieverink: “Een station is een belangrijk onderdeel van de reisbeleving. Veel stations hebben prachtige monumentale gebouwen. In de loop der jaren veranderden deze gebouwen vaak van kleur bij onderhoud. Wij vinden het belangrijk om nu de stations weer terug te brengen naar hun oorspronkelijk staat. Dit draagt bij aan de sfeer van het gehele station.”

De geschiedenis
Het stationsgebouw werd geopend op 1 november 1865. In 1904 kwam er nog een zijvleugel bij en vermoedelijk ook het voorportaal en een kleine aanbouw aan de perronzijde. Tot op de dag van vandaag staat dit er allemaal nog, maar wel geschilderd in diverse kleuren. Ramen en deuren gingen van oker, naar roodbruin, naar wit. Door het blootleggen van de verflagen kwam de oorspronkelijke kleur naar boven. Ook werd gebruikt gemaakt van documentatie over het station uit het historisch museum. Dit museum bevindt zich in het stationsgebouw. Echt een bezoekje waard als dat weer kan! Houd daarom de website in de gaten: www.historischgoor.nl.