Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gemeente tekent het Schone Lucht Akkoord

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat deelnemen aan het Schone Lucht Akkoord. Dit is een bestuursakkoord waarin het Rijk en alle deelnemende partijen aangeven dat ze een permanente verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland willen. Dat is belangrijk voor de gezondheid van alle Nederlanders. Inmiddels is het Schone Lucht Akkoord ondertekend door bijna alle provincies en vele gemeenten.

Het aantal deelnemende gemeenten neemt nog steeds toe. Juist die gezamenlijkheid is zo belangrijk om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit onderstreept wethouder Claudio Bruggink: ''Het is belangrijk dat Hengelo zich verbindt aan andere gemeenten en provincies. Door deze krachten te bundelen zorgen we samen met het Rijk voor schonere lucht in Nederland. En dus ook in Hengelo. Alleen samen kun je gezondheidswinst in de toekomst behalen.''

Gezondheidsschade
Sinds 2005 zijn de Rijksoverheid, gemeenten en provincies bezig om maatregelen te treffen om te voldoen aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. Op dit moment wordt bijna overal in Nederland voldaan aan die grenswaarden. Dat betekent alleen niet dat er sprake is van een gezonde leefomgeving. De advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) liggen namelijk een stuk lager dan de Europese grenswaarden, vooral wat fijnstof betreft. Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om in 2030 overal in Nederland te voldoen aan de advieswaarden van de WHO én om minimaal 50% gezondheidswinst ten opzichte van 2016 te bereiken. Concreet gaat het - landelijk gezien - om een verlenging van de levensduur met 4 maanden en 4000-5000 minder sterfgevallen als gevolg van luchtverontreiniging in 2030. In het Schone Lucht Akkoord staan maatregelen die de gemeenten kunnen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, bijvoorbeeld aangaande de uitstoot als gevolg van het verkeer, binnenvaart, landbouw en het stoken van hout.

Situatie in Hengelo
Jaarlijks worden er in Nederland luchtkwaliteitsberekeningen gedaan. De berekeningen geven resultaten van het afgelopen jaar, maar ook voor de aankomende jaren. Hieruit blijkt dat op dit moment op de meeste plekken in Hengelo al wordt voldaan aan de normen van de WHO (wat betreft stikstofdioxide en fijnstof). Aan de norm voor PM2,5 (fijnere fractie van fijnstof) wordt nog niet overal voldaan. De lucht in Hengelo is op dit moment dus al relatief schoon. Zonder aanvullende lokale maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zal Hengelo in 2030 zeer waarschijnlijk overal voldoen aan de normen van de WHO. Dat betekent echter niet dat Hengelo al klaar is. Als het gaat om het boeken van gezondheidswinst ligt er duidelijk nog een uitdaging. De gemeente gaat hiervoor een plan van aanpak maken.

Achtergrondconcentratie
De luchtverontreiniging in Hengelo is een optelsom van de zogenoemde achtergrondconcentratie (een deken van luchtverontreiniging die over Nederland ligt) en de lokale bijdrage (bijvoorbeeld uitstoot van verkeer in Hengelo). De lokale bijdrage is relatief klein ten opzichte van de achtergrondconcentratie. Lokale maatregelen leiden over het algemeen niet tot een grote afname van de concentraties ter plaatse. Alle maatregelen samen die door de verschillende partijen worden genomen, zorgen wél voor een afname van de achtergrondconcentratie in Nederland. Dus hoe meer partijen deelnemen aan het Schone Lucht Akkoord en maatregelen treffen, hoe beter. Betere samenwerking zorgt uiteindelijk voor de meeste gezondheidswinst.