Afbeelding
Foto: David Stassen

Herinrichting van het marktplein gaat volgende fase in

HENGELO - Het college van B&W heeft het conceptontwerp voor het marktplein vastgesteld. Dit kan nu door naar besluitvorming door de gemeenteraad.

Het conceptontwerp heeft een bredere impact op de binnenstad dan alleen het marktplein. Het plan bevat ook een voorstel om de warenmarkt op een andere wijze in de binnenstad vorm te geven, als een carrémarkt. Dit beïnvloedt het ontwerp van het kernwinkelgebied; met name de Telgen en de Brinkstraat. De herinrichting van dat deel van het kernwinkelgebied wordt daarom meegenomen in het project marktplein; integreren van werkzaamheden is efficiënter. Het totale budget is geraamd op 7,85 miljoen euro.

Trots
Wethouder Bas van Wakeren kijkt terug op een bijzonder en voor Hengelo uniek proces: "Ik vind het geweldig om mee te maken hoe intensief we hebben samengewerkt. Natuurlijk waren er veel verschillende meningen, en dat past ook bij het marktplein. Maar in de dialoog zag ik vooral veel betrokkenheid uit de stad. Ik ben erg trots op onze inwoners en op het ontwerp dat er nu, dankzij hen, ligt. In het coalitieprogramma is de herinrichting van het marktplein een belangrijk speerpunt en dat gaat lukken. Ik kan niet wachten tot de eerste schop in de grond gaat!'

Verhaal van Hengelo
In het ontwerp zijn aspecten van de geschiedenis van Hengelo terug te vinden. Denk aan de metaalindustrie, de beken en brinken en de wederopbouw. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, spelen en sporten, met terrassen en een rooftop om uit te kijken over het plein. Het Brinkplein is bedoeld voor rust en ontspanning. Ook is daar ruimte voor kunst. De beren krijgen een plek in een natuurlijke vijver rondom de toren. De vijver dient ook als berging voor regenwater. De brinktoren wordt in het ontwerp ingepast maar niet aangepast. In de toekomst wordt er samen met de eigenaar gekeken naar de mogelijkheden daarvoor. Er liggen immers genoeg ideeën vanuit het co-creatieproces.

Duurzaam en groen
In het proces is veel aandacht gevraagd voor klimaatadaptatie. Meer specifiek: het voorkomen van een hitte-eiland in de stad door het toevoegen van bomen en beplanting, het vergroten van de biodiversiteit en het slim omgaan met water in perioden van extreme regenval en droogte. Het ontwerp speelt hierop in door een groot deel van de ruimte te ont-stenen waardoor meer ruimte ontstaat voor gras, beplanting, regentuinen, halfverharding en open water. Het ontwerp voorziet in het fors meer aanplanten van nieuwe bomen dan nu aanwezig. In het nog op te stellen beplantingsplan is aandacht voor een jaarrond, aantrekkelijk beeld. Verder wordt het hemelwater afgekoppeld van het riool en komt er een regentuin waarin het hemelwater kan bezinken om vervolgens gefilterd afgevoerd te worden naar de vijver.

Veel feedback
De afgelopen maanden hebben heel veel Hengeloërs hun dromen en ideeën voor het marktplein gedeeld tijdens de droom-, maak- en ontwerpfase. In totaal hebben 3.450 inwoners en ondernemers meegedaan gedurende het hele co-creatieproces.