Afbeelding
Foto: Shutterstock

Help vogels dit voorjaar: we hebben er veel baat bij!

HENGELO - We zitten momenteel midden in de winter. Dit is voor veel vogelsoorten een lastige periode. Donkere, lange nachten en korte dagen maken het lastig voor vogels om voldoende voedsel te vinden. Insecten zijn er nauwelijks en ook andere voedselbronnen zijn schaars. De gemeente roept daarom Hengeloƫrs op om deze winter en in het voorjaar vogels te helpen.

Hoewel veel vogels wegtrekken naar het zuiden in de winter, zijn er toch nog voldoende soorten die ook in de winter gewoon hier blijven. Zeker wanneer wij ze in de koude maanden wat bijvoeren. Zo kunt u overal vetbollen kopen, maar ook zelf maken. Andere items om bij te voeren zijn bijvoorbeeld zonnebloempitten. Hier zit veel vet in. Verder zijn pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten dol op pinda's. Voer deze in een solo of rijg ze aan een ketting. De gemeente adviseert om niet een gewone pot pindakaas op te hangen (zijn er echt mensen die dat doen?), aangezien dit te veel zout bevat. Andere vogelsoorten hebben weer hun eigen voorkeur. Zo eten lijsterachtigen en spreeuwen graag gewelde krenten, rozijnen en allerlei soorten bessen. Een andere bron van voedsel is het laten liggen van bladeren in de tuin. Veel insecten verstoppen zich of overwinteren in hopen blad en dit is een mooie voedselbron voor vogels. Roodborstjes, winterkoninkjes en andere vogelsoorten eten deze insecten met smaak.

Bied ze onderdak
Naast het voedsel is het net zo belangrijk dat de vogels passend onderdak hebben. In de winter slapen ze vaak in dichte struiken, onder dakpannen en uiteraard in nestkastjes. Soms kruipen vogels ook gezellig dicht tegen elkaar aan om warm te blijven. Wanneer u een nestkastje ophangt, denkt dan wel aan een vrije aanvliegroute en plaats deze op een rustige plek in de tuin. Hebt u voorgaande jaren een nestkastje opgehangen? Maak deze in het voorjaar dan even schoon zodat nieuwe vogels dit kunnen gebruiken.

Welkome gasten
De gemeente wil het vogels graag zo goed mogelijk naar hun zin maken. Vogels zijn namelijk ook zeer nuttig in de strijd tegen problematische insecten zoals de eikenprocessierups.