Afbeelding
Foto:

Ondersteuning aan jongere mantelzorgers in Hengelo

HENGELO - Sinds 1 januari biedt Wijkracht ondersteuning voor jonge mantelzorgers in Hengelo. Zij nemen daarmee het stokje over van Stichting Informele Zorg Twente. Dat gebeurt door middel van een warme overdacht. De focus van deze ondersteuning ligt op de individuele behoefte van de jonge mantelzorgers. Met deze aanpak richt Wijkracht zich op meer erkenning voor jonge mantelzorgers en het in kaart brengen van de behoefte voor deze jongeren.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek familielid die in de directe omgeving van het gezin woont. In Nederland zorgt naar schatting zo’n 6 procent van de jongeren voor een ziek familielid. Hierdoor hebben jonge mantelzorgers extra taken en verantwoordelijkheden en lopen ze meer risico op een verstoorde ontwikkeling. Mogelijke negatieve gevolgen op psychisch, lichamelijk en sociaal gebied zijn bijvoorbeeld depressie, angststoornissen, hoofdpijn, concentratieproblemen en schoolverzuim.

Ondersteuning
Om deze negatieve gevolgen tegen te gaan heeft Wijkracht professionals op diverse locaties in Hengelo, wat de bereikbaarheid vergroot en de drempel om naar Wijkracht toe te stappen verkleint. Door de grote diversiteit aan professionals en diensten heeft Wijkracht alles in huis om veel jonge mantelzorgers te bereiken en te ondersteunen. Ook in de gemeente Haaksbergen ondersteunt Wijkracht de jonge mantelzorger. Wijkracht nodigt jongeren in een mantelzorgsituatie uit om met Wijkracht contact op te nemen. Om het welzijn en de mentale gezondheid van jonge mantelzorgers te verbeteren wil Wijkracht, zodra het weer mogelijk is, leuke activiteiten voor en met de jonge mantelzorgers organiseren. Daarnaast biedt Wijkracht individuele ondersteuning aan.

Belangrijk thema
Door de lopende coronacrisis is het goed ondersteunen van mantelzorgers - jong en oud - nóg belangrijker geworden. Er is namelijk ook een groep nieuwe mantelzorgers bijgekomen en andere, bestaande mantelzorgers hebben het zwaarder gekregen. Bijvoorbeeld doordat zorg en ondersteuning, dagbesteding en andere zaken stil lagen. Hierdoor kwam er een grotere last op hun schouders te liggen. Gemeenten en welzijnsorganisaties hebben daarom afgelopen jaar veel moeite gedaan om deze groep nieuwe mantelzorgers in kaart te brengen. En om hun te wijzen op de vele mogelijkheden voor ondersteuning, zoals bijvoorbeeld cursussen en respijtzorg.