Afbeelding
Foto:

Wijkracht deelt baklava uit

HENGELO - In heel het land liggen ontmoetingsmomenten stil door de coronamaatregelen. Ook de AVEM groepen (ontmoetingsmoment voor oudere migranten, een initiatief van Wijkracht) liggen al maanden stil. Wijkracht gaat momenteel bij alle deelnemers langs de deur om een gesprekje te voeren én om heerlijke baklava te overhandigen.

De eerste deelnemers reageerden verrast en dankbaar. Velen zitten al lange tijd thuis. De bijeenkomsten en het contact met de andere deelnemers wordt zeer gemist. Meryam Sümer, coördinator van de AVEM groepen vertelt: "Het is fijn en goed om de mensen weer even fysiek te zien. Ook al is het van afstand. We hielden telefonisch contact, maar dat is toch anders. Nu kun je de mensen aankijken en zien en voelen hoe het echt met ze gaat. Als je dan merkt dat iemand echt eenzaam is, besluiten we om die persoon vaker te bezoeken. Op die manier hopen we vereenzaming zoveel mogelijk tegen te gaan.” Wijkracht organiseert in totaal 12 groepen verspreid over heel Hengelo, die samenkomen op verschillende dagdelen. Per week zijn er normaal gesproken zo'n 230 unieke deelnemers. Voor de deelnemers zijn deze sociale contacten belangrijk. Het vergroot hun welzijn en versterkt de deelname aan de samenleving. Tijdens de AVEM-ontmoetingsmomenten wordt informatie gegeven over het ouder worden en is er ook advies en ondersteuning bij administratieve zaken.

In contact blijven
Het contact is de afgelopen maanden telefonisch in stand gehouden. Toch is het belangrijk elkaar weer eens in het echt te zien. De professionals en vrijwilligers die de ontmoetingsgroepen organiseren gaan sinds vorige week bij alle deelnemers langs de deur. De baklava wordt overhandigd en er is tijd voor een kort gesprek op veilige afstand. Het is zodoende belangrijk om deze groep mensen die het moeilijk heeft wat persoonlijke aandacht te schenken.