Afbeelding
Foto: David Stassen

Precariobelasting over 2020 geschrapt

HENGELO - De coronacrisis heeft grote gevolgen voor onze samenleving. Zo ook voor de horeca. In het voorjaar van 2020 was al besloten om geen precariobelasting te heffen over de maanden dat de horeca het terras niet kon gebruiken. Tijdens de zomermaanden waren de terrassen wel open. Het college stelt nu aan de raad voor om over geheel 2020 geen precario te heffen. Eind 2020 was ook al besloten om in 2021 geen bijdragen voor de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) te innen.

"Wij zijn ervan bewust dat vele ondernemers zware tijden doormaken. Naast de landelijke steunmaatregelen doen we ook lokaal wat we kunnen", aldus verantwoordelijk wethouder Gerard Gerrits. Het college wil de horeca en andere ondernemers een hart onder de riem steken door de precariobelasting en de BIZ-heffing voor eigen rekening te nemen. Voorzitter KHN Berto Mulder reageert verheugd: "Wij werken in Hengelo intensief samen om de lokale ondernemers te helpen. Namens de horeca heb ik me ingezet voor ondersteuning vanuit de gemeente. Als voorzitter van de KHN, afdeling Hengelo, waardeer ik het zeer dat het college op deze manier de horeca financieel tegemoetkomt." De gemeente heeft al eerder besloten dat de BIZ- heffing 2021 niet geïnd gaat worden van de ondernemers in de binnenstad. Het gaat hierbij om ondernemers die deel uit maken van de Bedrijveninvesteringszone. Voor de BIZ gaat het om een totaalbedrag van € 184.638. Voor het kwijtschelden van het precario over 2020 loopt de gemeente zo’n € 120.000 mis.

Precariobelasting en BIZ
De precariobelasting wordt geheven als vergoeding voor het gebruik van openbare, gemeentelijke grond. Om een ontheffing te verlenen moet de gemeente Hengelo de verordening precariobelasting 2020 aanpassen. Dat wordt voor deze verordening dus de tweede keer. De gemeenteraad moet de gewijzigde verordening nog definitief vaststellen. De gemeenteraad heeft besloten het tarief van de BIZ voor 2021 te verlagen naar 0 euro. Hiervoor is eenmalig de BIZ-verordening aangepast. De gemeente dekt deze kostenpost uit de algemene reserve.