Afbeelding
Foto:

Podcastserie over historische toeristische trekpleisters

TWENTE/ DELDEN - Wist je dat Overijssel vroeger aan zee lag? En dat in een Deldens hotel regelmatig beroemdheden en royals te gast waren? In de nieuwe podcastserie ‘Zoek de zon op’ van de IJsselacademie - in samenwerking met het Twentehoes - duiken historici Martin van der Linde en Marco Krijnsen in het verleden van bijzondere toeristische trekpleisters in Overijssel.


In de eerste twee afleveringen worden verhalen verteld over paviljoen Zwemlust in Vollenhove en hotel Carelshaven in Delden. Kom meer te weten over badgasten en koninklijke logés.

Naar de zee
Op de zonovergoten tweede pinksterdag van 1933 zag het aan het Vollenhoofse strand zwart van de mensen. Ruim vierduizend badgasten genoten van het warme weer op het strand bij de (voormalige) Zuiderzee, bijna driemaal zoveel als het inwonertal van de stad. Het pas geopende paviljoen Zwemlust deed met zijn toeristische voorzieningen uitstekende zaken. Het waren echte gloriejaren. Henk Smit (1928) vertelt erover in de eerste aflevering. Hij vertelt bijvoorbeeld: “Ik herinner me altijd nog dat de ranja daar heerlijk was, maar verder kregen we niks. We hadden gewoon een zak boterhammen bij ons.”

Oranjes op bezoek
In 1772 opende vlakbij kasteel Twickel in Delden schippersherberg Carelshaven. In 1837 toverde Willem Arnoldus Kluvers de herberg om tot hotel met gastenkamers en een schuur voor paarden en koetsen. Het koninklijk huis wist het etablissement vervolgens regelmatig te vinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezetters het hotel als onderkomen. Speciaal voor deze podcast haalt achter-achter-kleindochter Marijke Kluvers bijzondere verhalen over het hotel uit het familiearchief.

Nieuwe afleveringen
Maandelijks verschijnt er een nieuwe aflevering van ‘Zoek de zon op' op Soundcloud en Spotify. De eerste afleveringen staan nu online. Beluister de verhalen via deze link:
https://soundcloud.com/user-998885329.