Afbeelding
Foto:

Plannen gezocht voor voormalige bibliotheek Vondelstraat

HENGELO - Nu de gemeente Hengelo de voormalige Stork bibliotheek aan de Vondelstraat niet meer nodig heeft als gemeentelijk archief, gaat het gebouw in de verkoop. Belangstellenden kunnen een plan indienen voor een nieuwe bestemming van het gebouw. Uit alle inzendingen kiest een selectiecommissie een top 5. De inhoud van het plan weegt daarbij het zwaarst, niet de hoogte van de verkoopprijs.

Het gebouw is in de periode van 1930 tot en met 1986 in gebruik geweest als fabrieksbibliotheek van Stork en in de periode van 1986 tot 2015 is het gebouw gebruikt door het kerkgenootschap Bethel Pinksterkerk Nederland. Al in de zomer van 2014 heeft Stichting BOEI in opdracht van de gemeente via een buurtactie ideeën opgehaald voor herbestemming van het gebouw. De oorspronkelijke planning was om de verkoopprocedure in 2017 te starten. Dit liep anders toen de gemeente het gebouw in gebruik nam als archief. Aan deze functie is nu een einde gekomen. Wethouder Gerard Gerrits: ''De oude bibliotheek van Stork heeft een speciale betekenis voor Hengelo. Nu we het pand zelf niet meer nodig hebben als gemeente, zoeken we een partij die met hart voor het verleden een toekomst wil geven aan dit bijzondere pand.'' Deze methodiek zorgt ervoor dat marktpartijen met een creatieve plannen komen die een aanvulling zijn voor Hengelo, waarbij de historische elementen van het object behouden blijven en rekening wordt gehouden met de buurt. De selectiefase van de verkoop is vorige week van gestart gegaan. Belangstellenden kunnen zich melden bij Euverman Bedrijfsmakelaars & Vastgoedbeheerders om een bezichtiging te plannen. Bezichtigingen zijn mogelijk tot 26 februari. Tot 8 februari kan men vragen stellen aan de makelaar en op 15 februari worden alle antwoorden op de vragen gepubliceerd. Belangstellenden die een plan willen indienen, hebben daarvoor nog tot 8 maart, 12.00 uur de tijd. Contactpersoon is de heer J. Houwing, te bereiken via info@euverman.eu.


Vervolg
Uit alle ingediende plannen worden door een selectiecommissie de vijf beste plannen gekozen. De plannen worden beoordeeld op basis van meerdere criteria, zoals een goede samenhang met de buurt en het hebben van een aanvullende waarde voor Hengelo. Verder moet de koper zich aan de voorwaarden houden die gelden voor een gemeentelijk monument. Het plan mag slechts minimale parkeerdruk veroorzaken en het moet qua verkeersbewegingen passen in de buurt. Een andere wens is dat het pand (deels) openbaar toegankelijk blijft. Tot slot kijkt de gemeente naar de geboden prijs en referenties van vergelijkbare projecten. Het plan weegt daarbij zwaarder dan de verkoopprijs. Op 26 maart maakt de gemeente bekend welke plannen doorgaan naar de gunningsfase. De geselecteerde partijen werken in deze fase hun plannen verder uit. De gemeente verwacht medio 2021 de winnaar bekend te kunnen maken.

Eerdere verkopen
Het is de derde keer dat de gemeente Hengelo een pand op deze manier verkoopt. De eerdere verkopen van de panden aan de Paul Krugerstraat en de Bataafse Kamp werden positief ontvangen. Bij deze voormalige schoolgebouwen hebben ook meerdere belangstellenden plannen ingediend. In het pand aan de Paul Krugerstraat komt een zorginstelling voor mensen met dementie. In de Bataafse Kamp worden woningen en appartementen voor het hogere segment gerealiseerd.