Afbeelding
Foto:

Nieuwe raadzaal is technisch en artistiek up-to-date

HENGELO - Het was het laatste onderdeel van de grote verbouwing van het stadhuis: de raadzaal. De vergaderzaal van de gemeenteraad voldeed niet meer aan de (technische) eisen van deze tijd. Na vier maanden verbouwen is de raadzaal nu klaar voor gebruik. Belangrijk onderdeel van de vernieuwde zaal is een prachtig kunstwerk.

Met respect voor de historie en het originele ontwerp is de raadzaal verbouwd. Er is een derde ring aan de zaal toegevoegd, zodat de raadsleden ruimer kunnen zitten. Ten tijde van het originele ontwerp was de stad namelijk nog kleiner en waren er dus ook minder raadsleden. Daarnaast is de zaal zo aangepast dat de raad dynamischer kan vergaderen. Er is een opening gekomen in de boog met tafels en er zijn twee centrale interruptiemicrofoons geplaatst. Het prachtige mozaïek (‘De werken van Barmhartigheid’) is uiteraard behouden. Verder zijn de gordijnen voor de ramen verwijderd, waardoor het zicht op de stad - zoals destijds bedacht door architect Berghoef - is hersteld. Een belangrijke toevoeging aan de raadzaal is het gedicht ‘Stadsgezicht’ van John Heymans, stadsdichter van 2012 tot 2014. Het gedicht siert de tafels in de raadzaal.

Digitalisering
De raadzaal is nu ook qua techniek geheel up-to-date. Door ICT-systemen kunnen moties en amendementen direct op een groot scherm getoond worden. Daarnaast kunnen raadsleden voortaan digitaal stemmen. En Hengeloërs kunnen nu nog beter vanuit huis de vergaderingen volgen.

Modern portret
Tot slot is de raadzaal verrijkt met een prachtig kunstwerk. Burgemeester Sander Schelberg gaf een Hengelose kunstenaar de opdracht om een staatsieportret van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander te ontwerpen. Beeldend kunstenaar Rinus Roelofs kreeg de opdracht en moest daarbij aan een aantal voorwaarden voldoen: het moest een modern staatsieportret worden, van metaal (aangezien Hengelo metaalstad is) en het moest duidelijk herkenbaar zijn. Rinus Roelofs heeft deze elementen in een bijzonder kunstwerk weten te vatten. Door te spelen met schaduwen, gecreëerd door gaten van verschillende dieptes, heeft hij de Koning prachtig weergegeven.

Impressie
Bekijk ook de video die is gemaakt door JLF Foto & Filmstudio om een impressie te krijgen van de nieuwe zaal. Bekijk de beelden via: vimeo.com/499172491/f1a17e3053.