Afbeelding
Foto:

Verenigingen en stichtingen dankbaar voor steun

HENGELO - Vorige week heeft een groot aantal verenigingen gehoord dat hun aanvraag voor steun uit het herstelfonds ‘Wederopbloei’ is gehonoreerd. Dat betekent dat ze in totaal ongeveer 375.000 euro aan gemeentelijke steun ontvangen, omdat ze door de crisis in zwaar weer zitten.

Hengelose verenigingen en stichtingen die financiële problemen hebben door de coronacrisis konden vanaf half oktober subsidie aanvragen. Voor het verstrekken van financiële steun is het herstelfonds Duurzame Wederopbloei Hengelo opgezet. De gemeenteraad heeft hiervoor 500.000 euro beschikbaar gesteld. De subsidie is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die niet of nauwelijks gebruik kunnen maken van landelijke en provinciale steunpakketten, maar wel het fundament van de gemeente vormen. Bij een inventarisatie afgelopen zomer gaven verenigingen en stichtingen aan dat ze zich veel zorgen maken over hun toekomst.

Voorstel van gemeenteraad
Afgelopen zomer stelde de Hengelose gemeenteraad een half miljoen beschikbaar voor ''duurzame versterking van het maatschappelijk middenveld, de lokale economie en de Hengelose samenleving''. Verenigingen en organisaties hebben dit jaar in veel gevallen extra kosten gemaakt. Bijvoorbeeld omdat ze hygiënemaatregelen moesten treffen, extra ruimtes moesten huren of extra personeel moesten inhuren. Aan de andere kant zijn er juist inkomsten weggevallen, vooral omdat kantineopbrengsten en sponsorbijdragen kwamen te vervallen.
Er kwamen 128 aanvragen binnen. Dat kon zijn voor compensatie van extra uitgaven, voor inkomstenderving of voor beide. Van deze aanvragen zijn er 12 afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden, bijvoorbeeld omdat de aanvraag van een bedrijf kwam. Verenigingen of stichtingen waarvan de aanvraag niet of gedeeltelijk gehonoreerd is, zijn benaderd om te bespreken of er wel een bijdrage mogelijk is vanuit landelijke culturele middelen die de gemeente ter beschikking heeft. Verenigingen die steun ontvangen zijn dankbaar. ''Het bericht over de subsidieverlening hebben wij met plezier ontvangen. Wetende dat kantine-inkomsten er voorlopig niet zullen komen, is dit bedrag zeer welkom om onze club door deze sombere tijden heen te tillen'', liet een sportvereniging weten. Een carnavalsvereniging uitte zich in de mail ook blij met het ''geweldig mooie bericht met een heel mooi bedrag. Ontzettend bedankt voor dit gulle gebaar.'' Een andere sportvereniging meldt: ''We stellen het bijzonder op prijs en het geeft ons gelukkig lucht. We zijn daarom ontzettend blij en heel erg dankbaar!''

Resterend bedrag
In het herstelfonds is zo'n 125.000 euro overgebleven. Het college gaat in overleg met de raad om te bepalen hoe dit bedrag in 2021 het beste kan worden ingezet om gedupeerden te helpen. ''Geen overbodige luxe, nu blijkt dat deze crisis nog zeker een tijd voortduurt'', zegt wethouder Claudio Bruggink. ''Ook de komende periode blijven we in overleg met de verenigingen en stichtingen om een vinger aan de pols te houden. We zullen ons maximaal inzetten om steun te bieden waar dat mogelijk is. Uit de reacties die we hebben gekregen blijkt dat dit enorm wordt gewaardeerd. Wij zijn en blijven over corona in gesprek met de gemeenteraad. En ik hoop dat we deze crisis zo snel mogelijk achter ons kunnen laten.''