Afbeelding
Foto:

Ode aan Hengelose Nachtburgemeester

Door Martin Meijerink
HENGELO - Wanneer ik weer eens was uitgenodigd bij een activiteit van de Hengelose Nachtburgemeester begon ik spontaan het liedje ‘Sophietje' van Johnny Lion te zingen. Een liedje dat mij vrolijk stemt; het is uitdagend, spontaan en frivool. Zo heb ik de Hengelose Nachtburgemeester in haar ambtsperiode ervaren. Eind van deze maand zwaait ze af na twee jaar ‘schaduwburgemeester' van Hengelo te zijn geweest. Ze wordt opgevolgd door Irma Bruggeman.

In 2016, 2017 en 2018 was ze actief als stadsdichter. In die jaren heeft ze - naast gedichten over Hengelo - een aantal boekjes uitgegeven waaronder ‘Hengelo Komkommertijd 2016' en vier uitgaves van ‘KREK’ met en over Hengeloërs. Bij haar afscheid in 2019 volgde de bundel ‘Omzien’; een evaluatie van drie jaar stadsdichterschap. Ik vermoed dat - met mij - de stad Marijke zal missen. Een bevlogen vrouw, altijd opgewekt, positief, ambitieus en drempel verlagend. Staat dicht bij de mensen in de straat, ongeacht rang of stand en heeft aandacht besteed aan diverse activiteiten.

Veel bereikt
Het Bestuur van de Stichting Nachtburgemeester Hengelo heeft een taakomschrijving (2015) opgesteld als leidraad bij de invulling van het ambt. Volgens mijn waarneming heeft Marijke hier ruimschoots aan voldaan, ondanks dat er geen geld is voor activiteiten en/of haar inzet in 2019 en 2020. Neem de horeca: ze koos café 'De Kleine Burgemeester' als haar residentie en vertrekpunt bij de nachtelijke wandelingen door de stad. Tevens hield ze hier spreekuur en legde geregeld haar oor te luister bij Berto Mulder, café eigenaar en eerste Nachtburgemeester van Hengelo (2015 en 2016). Een van de punten van de taakomschrijving luidt: ‘Verafschuwt bureaucratie, is goedgemutst, heeft gevoel voor humor, maar is geen carnaval prins, zuipschuit of klager'. Dit past haar; ze heeft gevoel voor humor en vrolijkt de stad op met haar kleurige kledij. Ze maakt gemakkelijk contact op straat, op een terras of in de kroeg en heeft daarmee de functie van Nachtburgemeester goed op de kaart gezet. Ik noem graag een aantal van haar activiteiten. In 2019 was ze aanwezig - zwart gesluierd - bij een Raadsvergadering over Beeldende Kunst.

Burgemeester in actie
Sinds juni j.l. organiseert ze het project ‘Sta even Stil' op kiosk ‘de Muur' waar acht Hengelose dichters de kans krijgen hun gedicht te plaatsen. Tijdens de Paasnacht in 2019 bracht ze een bezoek aan een groep jongeren die een nachtwake hielden in de PKN kerk (voorheen Waterstaatskerk). Op Monumentendag 2019 gaf ze het startsein bij lunchroom Nationaal. Tijdens de Nacht van de Nacht in 2019 organiseerde ze een poëziebijeenkomst in het Prins Bernhardplantsoen. Op Koningsdag 2020 regelde ze melodieën van Nederlandse volksliedjes op het Carillon. Momenteel helpt ze de vrijwilligers bij de Hengelose Weggeefwinkel een nieuw pand te zoeken.

Betrokken rol
Persoonlijk raakte mij haar betrokkenheid bij Eric Hochstenbach, haar stadsgenoot met aangeboren beperking. Op 16-7-20 presenteerde ze zijn boek ‘Gelukkig, ik leef nog' en stimuleerde hem met de woorden: ‘Eric, doorgaan!'. Ze gaf aandacht aan het lokale beleid waaronder beeldende kunst en stond boven partijen. Ondanks de coronaperiode - gesloten horeca, geen groepsvorming etc. - bleef ze actief als NB en plaatste berichten op haar website www.nachtburgemeesterhengelo.nl Hoewel Enschedese van geboorte is ze door de jaren heen aan Hengelo verknocht geraakt. Marijke houdt van deze stad, draagt bij aan een beter stadsklimaat en heeft een broertje dood aan doemdenkers.