Afbeelding
Foto:

Gemeente doet voormalige bieb van de hand

HENGELO - Iemand nog op zoek naar een leuk koopje? Markant pand op een mooi plekje? Dan heeft de gemeente Hengelo een leuke aanbieding. De voormalige bibliotheek aan de Vondelstraat 2 gaat namelijk in de verkoop.

Het pand heeft een rijke geschiedenis; menig Hengeloër is er wel eens binnen geweest. Van 1930 tot en met 1986 was het in gebruik als fabrieksbibliotheek van Stork. Hierna was het van 1986 tot en met 2015 in gebruik bij het kerkgenootschap Bethel Pinksterkerk Nederland. In de zomer van 2014 werd door stichting BOEI al in opdracht van de gemeente geïnventariseerd welke leuke nieuwe bestemmingen gevonden konden worden voor het pand. De buurt dacht fanatiek mee. De bedoeling was om 2017 te starten met het verkoopproces van het pand. Dat ging echter niet door omdat de gemeente het pand tijdelijk in gebruik nam als archief. Dit is nu niet meer nodig, waardoor het pand in de verkoop kan.

De planning
De gemeente wil graag begin 2021 een verkoopprocedure starten. Maar: het gaat niet zomaar een verkoop worden. De toekomstige eigenaar moet naast een zak met geld ook een concrete visie ontwikkelen voor het gebouw. Dit proces is vergelijkbaar met de verkoop van de panden aan de Paul Krugerstraat en de Bataafse Kamp. Het verkoopproces vindt in twee delen plaats: een selectiefase en een gunningsfase. De selectiefase is openbaar en iedereen met belangstelling voor het gebouw kan zich hiervoor inschrijven via een makelaar. Uit alle inschrijvingen worden door een selectiecommissie de vijf beste plannen gekozen op basis van diverse selectiecriteria. Zo moet het object een goede samenhang hebben met de buurt. Het plan moet een aanvullende waarde hebben voor Hengelo. De koper moet zich houden aan de voorwaarden die gelden voor een gemeentelijk monument. Het plan mag ook maar een minimale parkeerdruk veroorzaken en qua verkeersbewegingen passen in de buurt. Tot slot kijkt de gemeente naar de geboden prijs en referenties van vergelijkbare projecten. Het plan weegt daarbij zwaarder dan de verkoopprijs. De inschrijvers met de beste plannen mogen deze dan verder uitwerken.