Afbeelding
Foto:

Conceptontwerp voor marktplein door naar volgende fase

HENGELO - Hengeloërs hebben nog tot en met deze zaterdag 12 december gelegenheid om te reageren op het conceptontwerp voor het Marktplein.

De afgelopen maanden hebben veel inwoners actief ideeën ingestuurd en meegedacht over de invulling van het plein. Het was dan ook een mooie uitdaging voor Wim Voogt, de architect van OKRA landschapsarchitecten, om uit alle dromen en wensen een coherent ontwerp te maken. In totaal werden 1.000 reacties gegeven.

Vervolgproces
Reageren kan nu nog via www.hengelo.nl/marktplein. Daar kunt u inloggen met DigiD en een vraag beantwoorden. Daarnaast zijn er open online sessies waarin het gesprek over dit schetsontwerp plaatsvindt. Het conceptontwerp dat nu op tafel ligt is de laatste versie die gedeeld wordt met de Hengeloërs. Hierbij wordt een laatste keer bekeken of dit recht doet aan de ingediende reacties en ideeën van iedereen die zich in het proces tot nu toe heeft laten horen. Hierna worden de reacties en inhoud van de gesprekken verwerkt tot een definitief ontwerp dat in januari wordt voorgesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders en daarna ter vaststelling wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Mooi ontwerp
Uit de reacties en gesprekken is gebleken dat Hengeloërs een groen doe-plein willen met een lintmarkt door de stad. Een plein voor alle leeftijden. Met een podium voor de stad en een plek waar het dagelijkse nieuws met elkaar besproken kan worden. Ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, te spelen en te sporten. Met terrassen, een tribune en een rooftopbar is het zien en gezien worden. Ook ruimte voor kunst in de openbare ruimte mag niet ontbreken. Water houden we vast op het plein, zodat bomen en beplantingen in droge perioden gevoed kunnen worden met dit water. Regentuinen filteren het water en zorgen voor een goede waterkwaliteit in de natuurlijke vijver. Grotere bomen geven schaduw op dagen dat de temperaturen hoog zijn. De beren krijgen een plek in een natuurlijke vijver rondom de toren. In de winter kan hier geschaatst worden.

Stoer plein
Het mag ook een stoer plein zijn, met verwijzingen naar de Hengelose metaalindustrie. Het is de beeldtaal van cortenstaal, ronde vormen, tandwielen en mechanieken in het ontwerp. De toren op het marktplein krijgt een torenkamer. De torenkamer is één groot bouwwerk, maar geen gebouw. Inspiratie voor de vormgeving is gevonden in de beeldtaal van de oude hallen en machinekamers. In het ontwerp is aandacht voor de kwaliteiten van de wederopbouw. Het marktplein blijft een open ruimte in de stad. Het plein is goed bereikbaar, goed toegankelijk en het plein heeft een menselijke maat. Vanaf het plein maken we de wederopbouwgevels weer meer zichtbaar en een beleving.

Trots
Wethouder Bas van Wakeren is trots op de stad en haar betrokkenheid. "Het waren intensieve maanden, er zijn veel kwalitatieve gesprekken gevoerd, persoonlijk maar ook online. Alle mogelijkheden zijn geboden en de Hengeloërs hebben daar gretig gebruik van gemaakt. Wij allen zijn een mooie ervaring rijker. Maar belangrijker er ligt een concreet plan voor het marktplein, waar iedereen aan heeft kunnen bijdragen. Het plein wordt een unieke plek in de binnenstad en maakt het bezoeken en verblijven in de binnenstad naar mijn mening nog aantrekkelijker Het is de finale van het proces!"