Afbeelding
Foto:

Alleen kwaliteit en eerlijke producten!

BOEKELO - Wat hebben koeien, vlees, kerstbomen en bloembollen met elkaar gemeen? Dit alles is te vinden op Erve Overbeek in Boekelo.

Op 12 en 13 december hebben de buren Martin Jongbloed en Bas Meijer op Erve Overbeek speciale dagen voor je in petto. Dagen waarbij je in één keer helemaal klaar bent voor de komende feestdagen. Een mooie boom om te versieren, kerststukjes en amaryllissen voor nog meer kerstsfeer in huis en het lekkerste rundvlees voor tijdens het kerstdiner. Een boom en diner koper onder één dak en je steunt er ook nog eens de lokale ondernemer mee!

Amaryllissen
Martin Jongbloed heeft samen met zijn vrouw Antoinet een bloembollenhandel. Normaal gesproken is hij aan het einde van het jaar veel in Duitsland om onder andere amaryllisbollen op kerstmarkten te verkopen. Voor veel Duitsers horen amaryllissen echt bij de kerst. De amaryllisbollen die hij verkoopt zijn geenszins vergelijkbaar met de bollen die bijvoorbeeld in de supermarkt verkocht worden. Hij heeft alleen de grootste maat bollen waar niet één stengel met een bloem uitkomt, maar meerdere stengels met meerdere bloemen per stengel en in diverse kleuren. Zelfs voor iemand zonder groene vingers is er een oplossing: de amaryllis in wax. Deze hoeft niet in een pot geplant te worden en heeft geen water of voeding nodig. Alles zit al in de bol.

Smakelijk vlees
Naast de familie Jongbloed woont Bas Meijer. Enkele jaren geleden is hij door aangepaste regelgeving van melkkoeien overgestapt naar de vleeskoeien. Deze koeien hebben een zo natuurlijk mogelijk leven en worden niet alleen maar in zo'n kort mogelijke tijd vetgemest voor de slacht. Ze krijgen gras en hooi van eigen land te eten met af en toe brokken als aanvulling. Bas gebruikt verder alleen op de meest noodzakelijke momenten antibiotica. Iets dat eigenlijk niet voorkomt. De koe krijgt de tijd om rustig te groeien en dat komt de smaak van het vlees ten goede. "Wanneer de koeien naar de slacht gaan, houden we zelf een oogje in het zeil. Zo weet ik zeker dat de dieren op een humane wijze worden geslacht en dat er niets aan het vlees toegevoegd wordt. Geen kleur-, geur- of smaakstoffen én geen extra vocht", aldus Bas. Het vlees van de koeien wordt in porties gevacumeerd en ingevroren. Handzame pakketjes voor thuis in de vriezer. Het vlees wordt verkocht in standaard pakketten van ongeveer drie of vier kilogram en kunnen naar wens uitgebreid worden met bijvoorbeeld Thomahawks of Rib-eyes.

Kerstbomen
Dit jaar heeft Martin voor het eerst geïnvesteerd in de kerstbomenhandel. Doordat de kerstmarkten in onder andere Duitsland niet doorgaan is de bollenverkoop sterk gedaald en om toch de omzet op peil te houden heeft hij de handel aangevuld met kerstbomen. "Elke nordmann, blauwspar en fijnspar die hier staat heb ik zelf één voor één uitgezocht. Dat is de enige manier waarop ik kan garanderen dat ik alleen de mooiste en beste bomen heb." Er staan bomen met of zonder kluit en in diverse afmetingen, dus iedereen kan hier slagen. De bomen kunnen ter plaatse worden gekocht en meegenomen worden. Veel kerstbomen worden ook via internet verkocht en door DHL bezorgd, zelfs tot in België!

Elkaar wat gunnen
Bas en Martin zijn nooit te beroerd om elkaar te helpen en klanten te informeren over de handel van de buurman. Het is echter de eerste keer dat ze ook samen echt iets op touw zetten. Twee volle dagen waarop iedereen kennis kan maken met hun mooie producten. Dit vanzelfsprekend op een wijze die geheel past binnen de RIVM-richtlijnen en zeker op een sfeervolle wijze. Erve Overbeek wordt op 12 en 13 december aangekleed met verlichting, vuurkorven en muziek. "We willen geen verkeerde verwachting wekken. Men moet dus geen kerstmarkt verwachten, maar de ambiance waarin de kerstinkopen worden gedaan, vinden we wel belangrijk", aldus beiden. De kerstbomen, de kerststukjes gemaakt van levend materialen en amaryllissen van Martin en de vleespakketten van Bas zijn uitgestald op Erve Overbeek aan de Overbeekweg 30 en 32 in Boekelo.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding